Urmărește-ne în Social Media

Articole

Mesajele subliminale prin care rock-ul ne instigă la violență

Publicat

pe

Mesaje subliminale in muzica rockBackmasking - tehnică de înregistrare prin care un sunet sau un mesaj este înregistrat îndărăt pe o piesă muzicală care este destinată să fie redată normal. Așa ne spune Wikipedia, dar multă lume e familiară cu teoriile extremiste care spun că în melodiile rock se află mesaje subliminale menite să spele tinerii pe creier sau să îi îndemne la activități profane. Chiar și în România, înainte de concertul AC/DC, a pornit o mișcare de rugăciune în grup pentru a scăpa tinerii de sub influența celor de la „Anti-Christ/Death to Christ”.

Everybody's doing it!

Teoria este adevărată ...parțial. Numeroşi artişti au lansat albume ale căror piese ascundeau unele mesaje, dar intenţiile rele de care au fost acuzați mereu întârziau să apară.

Pink Floyd a fost prima trupă renumită care a inclus un mesaj inversat cu un call to action. Piesa „Empty Space” de pe albumul The Wall, lansat în 1979, conține un fragment care la prima audiție pare a fi un murmur. De fapt, și la a doua și la a treia pare tot un murmur. Pasajul trebuie redat invers pentru a putea descoperi mesajul satanist. Puteți urmări conținutul video de mai jos pentru a elucida misterul.

Îl auzim pe vocalistul Roger Waters spunând „Salut vânătorilor. Felicitări. Ați descoperit mesajul secret. Vă rugăm să vă trimiteți răspunsul la Old Pink, din Funny Farm, Chalfont--”.

Acesta este cel mai instigator mesaj criptat pe care-l vom găsi prin backmasking. Și așa au fost spulberate visele celor care sperau să audă ritualuri satanice...

Pink Floyd, plănuind ritualuri satanice probabil

Pink Floyd

Când a pornit totul...

Cei care au popularizat acest trend au fost The Beatles. Rain a fost prima piesă înregistrată și redată pe dos. Cum s-a întâmplat? S-a nimerit ca, într-o zi, John Lennon să fie high...

John Lennon„Aici e din nou vina mea-- cu prima înregistrare inversată vreodată... Am ajuns acasă de la studio și mintea mea o luase razna de la cât de multă marijuana fumasem... și, cum fac de obicei, am ascultat ce înregistrasem în ziua respectivă. Cumva am reușit să pun banda invers și am stat așa, străpuns, cu căștile pe urechi, cu un joint mare cu hașiș. M-am înors la studio a doua zi și am spus „Cred că știu ce să facem cu asta, știu... ascultă asta!” Așa că i-am pus să o asculte pe dos. Sunt de fapt eu cântând invers, cu chitara auzindu-se îndărăt. A fost un dar de la Dumnezeu... de la Ja, de fapt-- zeul marijuanei, nu? Deci Ja mi-a dat ideea.”

John Lennon, 1980

Muzica omoară oameni

Judas Priest fură de departe locul întâi în capitolul mesajelor subliminale pentru că ei au fost trași la răspundere pentru moartea a doi tineri.

În 1978, Judas Priest au făcut un cover după piesa „Better By You, Better Than Me” lansată de Spooky Tooth în 1969. Dar se pare că au adus un strop de magie acestei reorchestrări...

James Vance (20 de ani) și Raymond Belknap (19 ani) au petrecut o noapte zbuciumată în Reno, Nevada. Pe 23 octombrie 1985, după ce au consumat cantități considerabile de alcool asezonat cu mult fum de marijuana și piese heavy metal, au început să demoleze camera lui Ray. După ce au încheiat valul de distrugere, singurele lucruri rămase intacte erau pick-up-ul și discurile cu Judas Priest.

Au plecat, apoi, spre locul de joacă al școlii din apropiere pentru a pune în practică un pact de sinucidere. Cum să fi încheiat mai bine așa o seară? Ray și-a pus sub bărbie o pușcă și a tras. A murit pe loc. James a încercat să facă același lucru, însă alicele nu i-au creat răni letale, lăsându-l desfigurat, dar viu.

Heavy Metal-ul i-a făcut să se sinucidă

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

James Vance şi-a justificat acțiunile spunând că muzica pe care o asculta l-au convins să încerce să se sinucidă. După trei ani, el a murit. Prin multiple intervenții chirurgicale i-a fost reconsituită fața și asigurate funcțiile vitale, dar calmantele puternice pe care le lua i-au pus sfârșit zilelor. De data aceasta, toata lumea a fost de acord că rock-ul nu a fost cauza morții.

Părinții lui Vance au dat în judecată Judas Priest din cauza celor întâmplate, motivând că mesajul „do it” a fost stercurat printre versurile piesei „Better By You, Better Than Me” și i-a făcut pe cei doi tineri să se omoare, după cum relata James când încă era în viaţă.

Din fericire pentru formație și pentru toții fanii rock sănătoși psihic, juriul a decis să arunce un ochi pe felul în care James a fost crescut și peste experiențele lui trecute înainte să arunce vina pe ariști. James nu avusese o copilărie tocmai fericită. A fugit de acasă în repetate rânduri, a amenințat-o pe mama lui cu o armă, și-a atacat părinții și a avut probleme cu drogurile. Motive pentru a comite un astfel de gest existau.

Specialiștii au conchis că muzica nu conținea mesaje subliminale, cel puțin nu în mod voit. Orice frază inteligibilă găsită a fost descrisă drept o coincidență în aranjarea sunetelor. Nu numai atât, dar chiar dacă ar fi existat mesaje criptate, acestea nu ar avea puterea de a influenţa gândirea unui om. Creierul uman nu poate interpreta mesaje, dacă sunt redate pe dos.

Judas Priest au fost declaraţi nevinovaţi, fapt ce ne-a redat speranța că în mai există și oameni raționali în lume.

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Judas Priest in concert la Rock The City (3.07.2011 / foto: infomusic.ro)

Rob Halford, frontman-ul Judas Priest, a declarat că dacă ar fi pus într-adevăr mesaje subliminale în piesele lor, acesetea s-ar fi învârtit în jurul unor subiecte precum „cumpără mai multe albume” sau „nu uitați să vă cumpărați tricouri și brelocuri Judas Priest la ieșire”. Dacă stăm să ne gândim, de ce ar vrea o formație, fie ea de heavy metal sau orice altceva, să-și convingă fanii să se sinucidă...?

Muzica trimite un mesaj deosebit care, transmis prin orice alt canal, și-ar pierde din însemnătate. Totuși, nu are puterea de a convinge pe nimeni să facă ceva împotriva voinței lor. Oamenii sunt violenți pentru că ei aleg să fie violenți. 

PUBLICITATE
Comentează

Concerte & turnee

Judas Priest concertează la Arenele Romane în iulie 2022; vezi programul și regulile de acces

Judas Priest susține un concert pe 18 iulie la Arenele Romane din București. În deschidere vor cânta The Dead Daisies și Amalgama. Consultă programul și regulile de acces la eveniment.

Publicat

pe

Concert Judas Priest la Romexpo din Bucuresti pe 1 iulie 2015 │ FOTO: Alex Chelba / InfoMusic.ro

Judas Priest au pornit într-un turneu care celebrează 50 de ani de activitate muzicală. Astfel, fanii vor avea parte de un setlist croit pe istoria pline de hit-uri a trupei. Judas Priest vin la Arenele Romane cu o producție demnă de o asemenea aniversare.

Program concert Judas Priest:

 • Open Doors - 18:30
 • Amalgama - 19:00 - 19:30
 • Dead Daisies - 19:50 - 20:30
 • Judas Priest - 21:00 - 23:00

Reguli de acces la concertul Judas Priest

Accesul în incinta Arenelor Romane se face începând cu ora 18:30, iar concertele încep la ora 19:00. După deschiderea porților, puteți sosi la orice oră doriți pentru a vă vedea trupele favorite. Concertul are loc în aer liber.

Pentru biletele "cu loc" accesul se face doar prin parc prin lateralele arenei.

Pentru biletele de pe Teren accesul se face pe la porțile de jos din parc ale Arenelor Romane.

Biletele oferă participanților acces doar în categoriile în care și-au cumpărat bilet.

La intrarea în perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de agenții de securitate.

Este interzis accesul cu:

 • sticle, conserve;
 • mâncare sau băuturi de orice fel;
 • artificii, arme, obiecte periculoase;
 • obiecte cu laser (ex. pointere, brichete cu laser);
 • umbrele (vă rugam în caz că se anunță ploaie să veniți cu pelerine);
 • aparate foto/video profesionale sau semi-profesionale (cu obiectiv detașabil);
 • aparate de înregistrare audio-video profesionale sau semi-profesionale;
 • animale de companie;
 • persoanele cu probleme de ordin medical trebuie să aibă asupra lor dovezi clare pentru a putea intra la concert cu medicamentele necesare.

*Organizatorii NU vor stoca și NU vor păzi obiectelor prezentate în lista de mai sus pe durata evenimentului.

*La intrarea în perimetrul evenimentului, toți participanții vor fi percheziționați de către agenții de securitate.

*Organizatorii informează publicul participant că spectacolele includ lumini puternice ce pot afecta persoanele epileptice.

Categorii de bilete:

Accesul în spațiul de eveniment va fi permis unei singure persoane pe baza biletului valid, o singură dată. Biletul în baza căruia se va face accesul va trebui păstrat pe toată durata concertului.

Părăsirea perimetrului de concert, după validarea biletului de acces, va fi strict interzisă. Persoanele care doresc să părăsească zona de eveniment o pot face, dar la ieșire brățara le va fi ruptă și dacă doresc să intre din nou, vor trebui să-și cumpere alte bilete.

Fanii care au bilete pe scaune se pot plimba dintr-o parte în alta a arenelor ca să ajungă la zona de merch de pe coronament, dar nu pot intra pe teren (și viceversa - fanii de pe teren nu pot intra în zonele cu scaune). De asemenea, staționarea pe coronament pentru a privi concertul este interzisă din două motive: 1) nu se aude bine 2) nu trebuie blocate căile de evacuare.

 • Categoria Premium - Bilete cu loc în sectoarele K, E
 • Categoria Teren - Bilete fără loc, în fața scenei, pe teren
 • Categoria Acces General  - Bilete cu loc în Arenă, mai puțin în sectoarele K și E

Bilete concert Judas Priest:

Prețul biletelor variază între 364 și 169 lei în funcție de categorie și de perioada de achiziționare. Pentru mai multe detalii, consultă agenda InfoMusic.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Grupul Pink Floyd Legend concertează în iulie 2022 la Arenele Romane

Pink Floyd Legend, grupul tribut cu cel mai mare succes în interpretarea muzicii legendarei trupe britanice Pink Floyd, concertează pentru prima dată în România. Show-ul de succes "Atom Heart Mother" va avea loc pe 31 iulie, la Arenele Romane din București, începând cu ora 20:00.

Publicat

pe

Pink Floyd Legend Show
Pink Floyd Legend Show │ FOTO: Di Stefano Scorta (2017) via Mtimentertainment

Axat pe interpretarea completă a celebrei suite "Atom Heart Mother" pentru cor și orchestră, acest spectacol poate fi definit din toate punctele de vedere ca un adevărat "Pink Floyd Show".
În concertul de la București, Pink Floyd Legend va evolua pe scenă alături de membrii corului și orchestrei simfonice a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, într-o formulă extinsă cu peste 80 de muzicieni profesioniști. Întreaga producție concertistică va fi conturată vizual prin retroproiecții pe un ecran circular de mari dimensiuni, efecte scenografice speciale și lumini ​​laser.

Pink Floyd Legend este prima trupă din lume care a susținut această capodoperă concertistică într-un turneu internațional. "Atom Heart Mother" a fost lansat în anul 1970, programul muzical fiind susținut de cor și orchestră simfonică. Din 2008 și până în prezent, show-ul Atom heart Mother, susținut de Pink Floyd Legend, s-a bucurat de fiecare dată de reprezentații sold-out și a fascinat deopotrivă publicul și criticii muzicali.

Grație realizării unor spectacole perfecte, rod al studierii aprofundate a partiturilor și a concertelor live ce poartă semnătura legendarei trupe rock Pink Floyd, punerea în scenă a tuturor producțiilor tribut - Pink Floyd Legend asigură publicului experiența memorabilă a unui spectacol total.

Trupa a luat naștere în 2005, iar astăzi este recunoscută ca fiind trupa de origine italiană capabilă să aducă cel mai bun tribut muzicii Pink Floyd, în fiecare dintre spectacolele pe care le prezintă publicului din întreaga lume.

Componența trupei Pink Floyd Legend:

 • Fabio Castaldi – bass și voce,
 • Alessandro Errichetti – chitară și voce,
 • Simone Temporali – clape și voce,
 • Emanuele Esposito – tobe,
 • Paolo Angioi – chitară și voce,
 • Maurizio Leoni – saxofon,
 • Nicoletta Nardi, Giorgia Zaccagni și Sonia Russino – backing vocals.

Bilete la concertul Pink Floyd Legend de la Arenele Romane:

Earlybird

 • VIP - 170 lei
 • Sector B - 160 lei
 • Categoria 1 - 150 lei
 • Categoria 2 - 140 lei
 • Categoria 3 - 120 lei
 • Categoria 4 - 70 lei
 • Categoria 5 - 80 lei

Reguli de acces la concertul Pink Floyd Legend de pe 31 iulie:

Spectacolul începe la ora 20:00, accesul publicului va fi permis începând cu ora 19:00. Este recomandat să veniți la concert din timp și nu fix înainte de concert. Este normal ca la orele de vârf, fix înainte de intrarea pe scenă a trupei când se atinge capacitatea maximă a locației, barurile să se aglomereze.

Pentru biletele "cu loc" accesul se face doar prin parc prin lateralele arenei. Pentru biletele de pe teren accesul se face pe la porțile de jos din parc ale Arenelor Romane. Biletele oferă participanților acces doar în categoriile în care și-au cumpărat bilet.

Copiii sub 10 ani au acces gratuit doar în zona Teren (nu și pe scaune) și însoțiți de un adult posesor de bilet valabil. Sunt recomandate căștile speciale pentru auzul celor mici.

Accesul cu umbrele este interzis. Utilizarea camerelor foto și a camerelor nu este permisă.

Citește în continuare

Muzică nouă

Pink Floyd a lansat prima melodie din 1994, "Hey, Hey, Rise Up", imn pentru Ucraina

Pink Floyd a lansat prima sa piesă după 28 de ani de pauză, "Hey, Hey, Rise Up", un imn de susţinere pentru Ucraina. Trupa s-a reunit special pentru a transmite un mesaj puternic de susţinere celor care luptă cu armata rusă invadatoare. Piesa se poate asculta în articol.

Publicat

pe

Coperta single Pink Floyd Boombox Hey Hey Rise Up
Coperta single Pink Floyd Boombox Hey Hey Rise Up │ FOTO: Pink Floyd

Din 1994 încoace, de la albumul "The Division Bell", Pink Floyd nu mai lansase vreo piesă nouă. A făcut-o pe 8 aprilie 2022 şi a construit single-ul în jurul vocii magice a lui Hlivniuc Andrei Vladimir, solist all trupei ucrainene Boombox şi soldat activ pe front acum în Ucraina. Toate veniturile generate de piesă vor merge spre o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru ucraineni.

Cântecul lui Andrei s-a viralizat în ultima lună, atunci când el s-a firmat cântând o piesă din folclorul ucrainian în vreme ce era îmbrăcat în uniformă militară şi păzea străzile din Kiev. David Gilmour a fost atât de mişcat de acel moment încât l-a contactat pe toboşarul Pink Floyd, Nick Mason, pe basistul Guy Pratt şi pe clăparul Nitin Sawhney. Împreună au organizat o sesiune de înregistrare la început de aprilie, inspirându-se de la clipul cu Hlivniuc proiectat pe perete.

Ce a ieşit se numeşte "Hey, Hey, Rise Up", melodie înregistrată în formula incompletă Pink Floyd, fără Roger Waters. Videoclipul oficial include atât momentul viral al lui Hlivniuc, cât şi imagini cu refugiaţii care fug din calea războiului.

Iată ce a declarat David Gilmour despre mesajul piesei:

Noi, ca mulţi alţii, am simţit furia şi frustrarea acestui act oribil prin care o ţară paşnică, independentă, democratică a fost invadată şi a avut populaţia ucisă de o superputere globală. Sper că acest track va primi suport general şi publicitate, deoarece dorim să strângem fonduri pentru organizaţii caritabile umanitare şi să ridicăm moralul.

Dorim să ne exprimăm suportul pentru Ucraina şi în acest mod să arătăm că majoritatea lumii consideră că este complet greşit că o superputere să invadeze o ţară independentă democratică, ceea ce Ucraina devenise.

Gilmour avea programat un concert în 2015 alături de Hlivniuc, dar din cauza unor probleme cu viza, acesta nu s-a mai concretizat. Muzicianul are şi o implicare personală în conflictul din Ucraina, soţia fiului său fiind din această ţară şi nepoatele sale având sânge ucrainian. În semn de protest toate albumele Pink Floyd înregistrate din 1987 încoace au fost scoase de pe serviciile de streaming din Rusia şi Belarus.

Citește în continuare

Trending