Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Blind Spirits - maraton rock în Damage Club

Publicat

pe

În peisajul muzical românesc, ţinerea unei formaţii în viaţă nu este o sarcină tocmai simplă, mai ales atunci când vorbim de scena metal underground. Membrii vin și pleacă, concertele de cele mai multe ori sunt organizate şi susţinute prin eforturi proprii, iar înregistrarea şi publicarea unui album presupune niste cheltuieli la care nu mulţi au acces.

Din fericire, bucureştenii de la Blind Spirits au reuşit să treacă peste toate aceste greutăţi, dovada succesului fiind apariţia primului lor album - Trapped Into Reality. Şi, cu această ocazie, sâmbăta trecută a fost organizat şi un concert de lansare în Damage Club, eveniment gândit ca o trecere în revistă a întregii istorii a celor de la Blind Spirits.

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Click pentru galeria de fotografii de la concertul Blinds Spirits

Băieţii au cântat aproape trei ore, într-un veritabil maraton rock/metal, care a conţinut atât piesele de pe Trapped Into Reality, cât şi coveruri celebre, dar şi câteva melodii de pe viitorul material discografic al formaţiei.

Prima parte a programului a reprezentat o trecere prin melodiile de pe Trapped Into Reality, cele cinci “spirite oarbe” dovedind că au devenit o trupă extremă de bine închegată. Între chitariştii Răzvan Rizea şi Andrei Costan s-a format o relaţie strânsă, evidentă atunci când îi vezi cântând împreună pe aceeaşi scenă. Secţia ritmică a fost o surpriză cu adevărat plăcută, duoul Gabi Maria (tobe) şi Bogdan Grigoraş (bass) mergând ceas pe aproape tot parcursul concertului.

Concert Blind Spirits - 7 aprilie 2012

Concert Blind Spirits - 7 aprilie 2012 - Damage Club, București

Totuşi, se vede de la o poştă că adevărata “vedetă” a formaţiei este solistul Sebastian Bolocan. Din păcate, cuvântul vedetă are aici două înţelesuri. Pe de-o parte, Seba (după cum îi spun prietenii) este una dintre cele mai talentate voci din domeniu, având “dotarea” necesară pentru a trece fără probleme de la metal la rock sau blues fără nicio dificultate. Totuşi, impresia lăsată este că solistul Blind Spirits îşi ia mult prea în serios rolul de “vedetă”, romgleza folosită în pauzele dintre melodii nefiind tocmai de bun augur.

De asemenea, după primele câteva melodii, frontman-ul Blind Spirits a părut că-şi pierde suflul şi energia, cerşind din partea publicului şi a organizatorilor rezerve noi de ţigări şi tărie pentru a putea continua. Nu ştiu alţii cum sunt, însă consumul constant de alcool şi tutun pe parcursul unui concert îmi suna a orice altceva, dar nu a comportament profesionist.

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Pe lângă “The Other Me” (piesa cu valenţe de single de pe Trapped Into Reality), cele mai importante momente ale primei părţi a concertului au fost prezenţele pe scenă a unor foşti membri ai trupei – Cristi Oftez (chitară, Fortress of Faith) şi Gabi Dima (tobe), cu ajutorul cărora au fost interpretate piesele “Reign of The Past” şi respectiv “Speak The Language I Hate”. Nu a lipsit nici cover-ul Metallica “Seek and Destroy”, destul de neinspirat plasat în această parte a show-ului.

Partea a doua a concertului a fost precedată de o proiecţie video destul de amuzantă, în care în prim plan au stat fotografiile cu membrii trupei, de la începuturi şi până în 2012. Apoi a urmat o nouă porţie de metal marca Blind Spirits, cu câteva melodii extrase de pe viitorul lor material discografic: “Bridge To My Past” şi “Memory Lane” (aceasta din urmă a fost de departe una dintre cele mai “furioase” piese ale serii).

Nu au lipsit nici invitaţii: pe “Through Your Eyes” s-a făcut remarcată vocea foarte puternică a Almei Nicole, iar cu ocazia lui “Symphony of Destruction” (cover Megadeth) show-ul a fost întregit de Paul Grigoriu şi Alberto Bolocan (ambii ex-Rising Shadow). Momentul mai liniştit al serii a fost prezentat sub forma lui “Don’t Leave Me This Way”, un cover Page/Coverdale la care a contribuit şi Florin Köte de la formaţia Dream Dealers.

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

În final, insistenţele publicului (destul de numeros, în mare parte format din reprezentante ale sexului frumos) au fost răsplătite cu un trio de coveruri “energizante”: “For Whom The Bell Tolls” (Metallica), “Breaking The Law” (Judas Priest) şi “Paranoid” (Black Sabbath), toate interpretate în maniera heavy caracteristică baieţilor din Blind Spirits.

Nu putem încheia fără să amintim de sonorizare, una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit într-un club bucureştean de acest gen. Cu excepţia momentelor în care boxa-faţă dreapta a început să distorsioneze într-un mod deranjant, instrumentaţia s-a auzit foarte bine, singurele variaţii deranjante de volum simţindu-se la voce, cauzele nefiind probabil de ordin tehnic.

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Lansare album Blind Spirits (Damage Club, 7 aprilie 2012)

Din păcate, Damage Club, cel puţin “la suprafaţă” (există şi un nivel inferior, unde sunt plasate barul, mesele etc.), nu are spațiul necesar pentru a găzdui un eveniment de o asemenea importanţă (precum lansarea unui album). Mai tot timpul am avut senzaţia că formaţia concerta într-un hol ceva mai mare, în care organizatorii au îngrămădit nişte scaune şi un stand cu CD-uri, tricouri şi alte tipuri de materiale promoţionale.

Asta nu ştirbeşte cu nimic însă meritul celor de la Blind Spirits, care, în ciuda impedimentelor întâlnite de-a lungul anilor, au reuşit să strângă rândurile şi să-şi atingă obiectivul: lansarea primului album printr-un show extins, care a mers direct la inima fanilor.

Concert Blind Spirits - 7 aprilie 2012 - Damage Club, București

Concert Blind Spirits - 7 aprilie 2012 - Damage Club, București

Setlist Blind Spirits, București, 7 aprilie 2012

  • Gates of Chaos
  • The Other Me
  • Never Ending Life
  • Reign of The Past
  • There Can Be Only One
  • Seek and Destroy (Metallica)
  • Princess of Love
  • Speak The Language I Hate
  • Where Chaos Makes Its Call
  • Traveler in Time
  • Dark Corners of My Life
  • Crying My Soul Out for You
  • Trapped Into Reality
  • Bridge To My Past
  • Don’t Leave Me This Way
  • Memory Lane
  • Symphony of Destruction (Megadeth)
  • Through Your Eyes
  • Road of Broken Hearts

Bis:

  • For Whom The Bell Tolls (Metallica)
  • Breaking The Law (Judas Priest)
  • Paranoid (Black Sabbath)

Click pentru galeria de fotografii de la concertul Blinds Spirits

Trending