Urmărește-ne în Social Media

Articole

The Beatles - talent în stare brută, fără teorie muzicală

Publicat

pe

Jehn Lennon & Paul McCartney
Jehn Lennon & Paul McCartney

The Beatles au modelat istoria prin melodiile lor, dar nici unul dintre membri nu știa teorie muzicală.

Nici un membru din Beatles nu știa să citească partituri

Zvonul conform căruia nici unul dintre membri nu știa să citească sau să scrie partituri cu note muzicale apare prin toate rubricile de Fun Facts. Orice fan ar spune că este o prostie, dar chiar John Lennon a spus că este cât se poate de adevărat.

John Lennon

John Lennon

„Consider că Paul şi Ringo se pot compara cu oricare dintre ceilalţi muzicieni rock. Nu din punct de vedere tehnic - nici unul dintre noi nu putea să citească partituri. Nici unul dintre noi nu poate să le scrie. Dar, în postura de muzicieni puri, de oameni inspirați pentru a face sunete, sunt la fel de buni ca oricine altcineva.”

John Lennon, Playboy Magazine

Un miros ciudat și o ocazie ratată

Paul McCartney a avut o încercare când era copil. Tatăl său l-a îndrumat să ia lecții de chitară și Paul chiar a fost la câteva, dar a încetat foarte repede deoarece în casa profesoarei „mirosea ciudat”. McCartney a și fost la preselecție pentru corul de băieți de la Catedrala Liverpool, dar nu a fost ales. Unul dintre motive era că nu știa deloc teorie muzicală.

Nici unul dintre ceilalți nu a încercat măcar, în afară de George Harrison.

George Martin, producător pentru The Beatles și pentru Paul McCartney în mare parte a carierei sale solo, a încercat de multe ori să îl împingă pe McCartney de la spate și să îl convingă să studieze. Odată rafinate, talentul și abilitățile sale puteau atinge cu totul alte culmi. Compozițiile sale puteau să prindă forme care până atunci îi erau inaccesibile. Paul, însă, a fost mereu de părere că talentul său este ceva natural în totalitate și că nu vrea să se complice și să se deruteze.

Paul McCartney

Paul McCartney

Cum făceau muzică?

Știau cum se numesc acordurile, bazându-se la fel ca mulți alti chitariști pe pozițiile degetelor pe grif. John și Paul stăteau față în față și își potriveau mâinile încercand să imite unul poziția celuilalt și să o oglindească.

Ringo spunea că poate să cânte nota Do la pian. Asta înseamna că putea repera Do-ul aparținând octavei de mijloc, orientându-se după cum sunt aranjate clapele albe și negre. Făcea un acord trison ca să obțină Do major și gata! Paul, cu toate că este mult mai abil decât Ringo, cânta la fel, bazându-se pe tipare vizuale de forme de acorduri ca să își dea seama când cânta acordul La sau Fa sau oricare altul.

Jehn Lennon & Paul McCartney

Jehn Lennon & Paul McCartney

Creativitate fără limite

Majoritatea activității lor muzicale s-a bazat tocmai pe faptul că nu știau că nu se poate și puteau să încerce absolut orice le trecea prin cap.

Un exemplu foarte bun este momentul în care scriau „Penny Lane”. Paul McCartney vroia să cânte o frază folosind un bas piccolo, dar Martin i-a spus că notele nu pot fi atinse cu instrumentul pe care îl avea. Paul l-a rugat  pe basist să încerce oricum. El crede că dacă ar fi știut că nu se poate face așa ceva, nu i-ar fi trecut prin minte să încerce și acel fragment din „Penny Lane” nu ar fi existat niciodată în forma în care a fost cântată și înregistrată.

 

The Beatles

The Beatles

PUBLICITATE
Un comentariu

Muzică și film

Povestea studioului Abbey Road este transpusă într-un documentar - TRAILER

Abbey Road Studios a găzduit unele dintre cele mai importante momente muzicale din istorie, iar acum devine protagonistul unui documentar regizat de Mary McCartney, fiica Lindei și a lui Paul McCartney. Te invităm să citești mai multe detalii și să urmărești trailerul.

Publicat

pe

Paul McCartney în documentarul "If These Walls Could Sing"
Paul McCartney în documentarul "If These Walls Could Sing" │ FOTO: captură YouTube / Disney Plus

Mulți oameni asociază studioul de înregistrare cu cel de-al 11-lea album The Beatles, "Abbey Road", dar mai ales cu fotografia ce îi prezintă pe cei patru muzicieni pe trecerea de pietoni. Cu toate acestea, studioul are o istorie vastă, de la sesiunile de înregistrare din anii 1930 cu London Symphony Orchestra, până la prima înregistrare digitală realizată vreodată în Marea Britanie și până la imaginea sa de astăzi - cea de reper istoric.

"Când intri într-un loc cu atât de multă istorie în jurul lui, este într-un fel o experiență sacră. Oamenii vor să vină aici. Vor sunetul din Abbey Road", spune Elton John în trailerul documentarului.

Intitulat "If These Walls Could Sing", documentarul arată imagini din arhivă cu o mică Mary McCartney care și-a petrecut copilăria în studiourile Abbey Road. Însă, trailerul se concentrează mai mult pe faimosul ei tată, Paul, care împreună cu restul trupei The Beatles a făcut din Abbey Road un nume cu rezonanță.

"Aceasta a fost casa noastră, am petrecut atât de mult timp aici", declară Paul McCartney.

Într-una dintre secvențe, muzicianul își amintește de un anumit instrument muzical pe care trupa The Beatles îl folosise la sesiunile de înregistrare. Instrumentul încă se află la Abbey Road, iar McCartney începe să cânte la el. Alături de Elton John, Mary și Paul McCartney, trailerul îi mai prezintă pe Ringo Starr, Nile Rodgers, Noel Gallagher, Roger Waters, Celeste sau George Lucas.

"If These Walls Could Sing" va fi disponibil pe Disney + începând cu 16 decembrie.

TRAILER "If These Walls Could Sing"

Citește în continuare

Concerte & turnee

Fiul regretatului Taylor Hawkins i-a adus un omagiu cu piesa "My Hero" - VIDEO

Shane Hawkins i-a adus un omagiu tatălui său, regretatul toboșar al trupei Foo Fighters, în cadrul unui concert tribut ce a avut loc pe stadionul Wembley din Londra. Detalii și video în articol.

Publicat

pe

Shane Hawkins la concertul tribut
Shane Hawkins la concertul tribut │ FOTO: captură YouTube / MTV

În vârstă de 16 ani, Shane îi calcă pe urme tatălui său. Adolescentul a urcat pe scenă alături de Foo Fighters și a cântat la tobe piesa "My Hero". Momentul emoționant a făcut parte din concertul tribut adus lui Taylor Hawkins, eveniment ce a avut loc pe 3 septembrie pe stadionul Wembley din Londra.

"Doamnelor și domnilor, mai avem un baterist care va veni și va cânta cu noi în seara asta. Și drept să vă spun, nu cred că am văzut vreodată pe cineva bătând la tobe atât de tare ca această persoană. Dar dincolo de asta, este un membru al familiei noastre și trebuie să fie aici în seara asta cu noi toți. Și cred că are sens ca el să vină și să cânte cu noi în seara asta. Doamnelor și domnilor, vă rog să-l primiți pe domnul Shane Hawkins la tobe", a spus Dave Grohl înainte ca piesa "My Hero" să înceapă.

Publicul l-a aclamat pe tânărul Hawkins în timp ce acesta și-a luat locul în spatele tobelor. De-a lungul melodiei, Grohl s-a întors în mod repetat spre Hawkins, susținând din priviri interpretarea sa.

Din lineup-ul concertului au mai făcut parte Travis Barker, Kesha, Paul McCartney, Wolfgang Van Halen și fiica lui Dave Grohl, Violet, precum și membri ai trupelor Queen, Police, Chic, Oasis, Nirvana, AC/DC și Metallica. În plus, talentata Nandi Bushell - care l-a provocat pe Grohl la un duel în 2020 și a cântat ulterior cu Foo Fighters la un concert din Inglewood - s-a alăturat trupei la tobe pentru o interpretare a piesei "Learn to Fly".

Pe 27 septembrie, Foo Fighters va susține un al doilea concert tribut pentru Taylor Hawkins. Evenimentul are loc la Kia Forum din Inglewood, iar printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Miley Cyrus, Joan Jett, Pink, LeAnn Rimes, Gene Simmons și Nancy Wilson. De asemenea, Shane Hawkins va reveni la tobe pentru un nou moment emoționant. Demn de menționat este că încasările provenite din vânzarea biletelor vor fi donate către două organizații caritabile, Music Support și MusiCares.

Taylor Hawkins a murit la vârsta de 50 de ani

Taylor Hawkins s-a stins din viață anul acesta, pe 25 martie. A fost membru Foo Fighters vreme de 25 de ani, din 1997, venind în trupă după plecarea lui William Goldsmith. Pe lângă rolul de baterist, Taylor participa la înregistrări și vocal, cu chitara sau la pian. A contribuit inclusiv pe partea de compoziție. Înainte de a activa în Foo Fighters, acesta îi însoțise în turnee pe Sass Jordan și Alanis Morissette.

Citește în continuare
Concert Depeche Mode 2023

AGENDA DE CONCERTE

<< dec. 2022 >>
lmmjvsd
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Trending