Urmărește-ne în Social Media

Articole

The Beatles - talent în stare brută, fără teorie muzicală

Publicat

pe

Jehn Lennon & Paul McCartney
Jehn Lennon & Paul McCartney

The Beatles au modelat istoria prin melodiile lor, dar nici unul dintre membri nu știa teorie muzicală.

Nici un membru din Beatles nu știa să citească partituri

Zvonul conform căruia nici unul dintre membri nu știa să citească sau să scrie partituri cu note muzicale apare prin toate rubricile de Fun Facts. Orice fan ar spune că este o prostie, dar chiar John Lennon a spus că este cât se poate de adevărat.

John Lennon

John Lennon

„Consider că Paul şi Ringo se pot compara cu oricare dintre ceilalţi muzicieni rock. Nu din punct de vedere tehnic - nici unul dintre noi nu putea să citească partituri. Nici unul dintre noi nu poate să le scrie. Dar, în postura de muzicieni puri, de oameni inspirați pentru a face sunete, sunt la fel de buni ca oricine altcineva.”

John Lennon, Playboy Magazine

Un miros ciudat și o ocazie ratată

Paul McCartney a avut o încercare când era copil. Tatăl său l-a îndrumat să ia lecții de chitară și Paul chiar a fost la câteva, dar a încetat foarte repede deoarece în casa profesoarei „mirosea ciudat”. McCartney a și fost la preselecție pentru corul de băieți de la Catedrala Liverpool, dar nu a fost ales. Unul dintre motive era că nu știa deloc teorie muzicală.

Nici unul dintre ceilalți nu a încercat măcar, în afară de George Harrison.

George Martin, producător pentru The Beatles și pentru Paul McCartney în mare parte a carierei sale solo, a încercat de multe ori să îl împingă pe McCartney de la spate și să îl convingă să studieze. Odată rafinate, talentul și abilitățile sale puteau atinge cu totul alte culmi. Compozițiile sale puteau să prindă forme care până atunci îi erau inaccesibile. Paul, însă, a fost mereu de părere că talentul său este ceva natural în totalitate și că nu vrea să se complice și să se deruteze.

Paul McCartney

Paul McCartney

Cum făceau muzică?

Știau cum se numesc acordurile, bazându-se la fel ca mulți alti chitariști pe pozițiile degetelor pe grif. John și Paul stăteau față în față și își potriveau mâinile încercand să imite unul poziția celuilalt și să o oglindească.

Ringo spunea că poate să cânte nota Do la pian. Asta înseamna că putea repera Do-ul aparținând octavei de mijloc, orientându-se după cum sunt aranjate clapele albe și negre. Făcea un acord trison ca să obțină Do major și gata! Paul, cu toate că este mult mai abil decât Ringo, cânta la fel, bazându-se pe tipare vizuale de forme de acorduri ca să își dea seama când cânta acordul La sau Fa sau oricare altul.

Jehn Lennon & Paul McCartney

Jehn Lennon & Paul McCartney

Creativitate fără limite

Majoritatea activității lor muzicale s-a bazat tocmai pe faptul că nu știau că nu se poate și puteau să încerce absolut orice le trecea prin cap.

Un exemplu foarte bun este momentul în care scriau „Penny Lane”. Paul McCartney vroia să cânte o frază folosind un bas piccolo, dar Martin i-a spus că notele nu pot fi atinse cu instrumentul pe care îl avea. Paul l-a rugat  pe basist să încerce oricum. El crede că dacă ar fi știut că nu se poate face așa ceva, nu i-ar fi trecut prin minte să încerce și acel fragment din „Penny Lane” nu ar fi existat niciodată în forma în care a fost cântată și înregistrată.

 

The Beatles

The Beatles

PUBLICITATE
Un comentariu

Muzică nouă

Ascultă "Now And Then", ultimul cântec semnat The Beatles

Trupa The Beatles a avut întotdeauna talent pentru inedit, iar anul 2023 aduce una dintre cele mai așteptate lansări din istoria sa incredibilă. "Now And Then" este ultima melodie The Beatles - scrisă și cântată de John Lennon, dezvoltată și lucrată de Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr. O găsești disponibilă în articol.

Publicat

pe

Coperta single Beatles Now and Then
Coperta single Beatles Now and Then │ FOTO: Beatles

"Now And Then", ultima melodie realizată de toți cei patru membri ai The Beatles, a sosit în forma sa completă. Povestea cântecului a început la sfârșitul anilor 1970, când John a înregistrat un demo cu voce și pian. În 1994, Yoko Ono le-a dat înregistrarea lui Paul, George și Ringo, împreună cu demo-urile lui John pentru "Free As A Bird" și "Real Love". Acestea două din urmă au fost lansate ca single-uri în 1995 și 1996, ca parte a proiectului "The Beatles Anthology".

Revenind la "Now And Then", Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison au încercat să termine melodia cu ajutorul producătorului Jeff Lynne, dar în cele din urmă au abandonat proiectul din cauza unui zumzet puternic pe înregistrarea originală a lui Lennon, care a făcut-o imposibil de folosit.

Mulți ani mai târziu, în 2021, celebrul regizor Peter Jackson a realizat documentarul "The Beatles: Get Back" și a uimit spectatorii pe partea audio. Echipa lui Jackson a folosit tehnologia AI care este capabilă să izoleze anumite melodii într-un mix. A fost oportunitatea perfectă de a elimina zumzetul din înregistrarea originală a piesei "Now And Then". Apoi, McCartney și Starr s-au întors în studio și au terminat piesa, combinând caseta demo cu înregistrări moderne, cu bucăți din sesiunea de înregistrări din anii '90 și mostre din melodii mai vechi ale trupei ca "Here, There and Everywhere", "Eleanor Rigby" sau "Because".

Lansarea muzicală este acompaniată și de un mini documentar, scris și regizat de Oliver Murray. "Now And Then - The Last Beatles Song" spune povestea din spatele ultimului cântec Beatles, cu filmări și comentarii exclusive de la Paul, Ringo, George, Sean Ono Lennon și Peter Jackson.

AUDIO: The Beatles - Now And Then

Citește în continuare

Muzică și film

Moartea lui John Lennon devine subiectul unui documentar narat de Kiefer Sutherland

Decesul tragic al liderului trupei The Beatles va fi documentat în "John Lennon: Murder Without a Trial". Seria din trei părți va fi disponibilă pe Apple TV+. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

John Lennon în videoclipul "Imagine"
John Lennon în videoclipul "Imagine" │ FOTO: captură YouTube / johnlennon

Seria documentară va fi narată de actorul Kiefer Sutherland și va analiza crima premeditată de Mark David Chapman și consecințele tulburătoare care i-au urmat. John Lennon a fost împușcat în fața blocului său din New York, pe 8 decembrie 1980.

"John Lennon: Murder Without a Trial" va cuprinde interviuri exclusive ale martorilor și fotografii nemaivăzute de la locul crimei, care prezintă o nouă perspectivă asupra vieții și morții legendarului John Lennon, dar și asupra anchetei și condamnării lui Mark David Chapman.

"Murder Without a Trial" este prezentată drept cea mai amănunțită examinare a crimei lui Lennon deoarece echipa de producție a apelat la Legea privind libertatea informațiilor și a colaborat cu Departamentul de Poliție al orașului New York și cu Consiliul de eliberare condiționată. Pe lângă interviurile exclusive, seria va analiza motivațiile ucigașului prin intermediul unor discuții cu avocații lui Chapman, psihiatri, procurori și detectivi.

Regizat de Nick Holt și Rob Coldstream, documentarul "Murder Without a Trial" a fost produs pentru Apple TV+ de 72 Films. David Glover, Mark Raphael, Simon Bunney și Louis Lee Ray sunt producători. O dată de lansare nu a fost încă anunțată.

În altă ordine de idei, The Beatles pregătește una dintre cele mai așteptate lansări din istoria sa. "Now And Then" este ultima melodie The Beatles scrisă și cântată de John Lennon, dezvoltată și lucrată de Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, iar acum finalizată de Paul și Ringo, patru decenii mai târziu. Cântecul va fi lansat oficial pe 2 noiembrie.

Citește în continuare

Muzică nouă

The Beatles anunţă lansarea melodiei finale "Now and Then", cu vocea lui John Lennon

The Beatles a anunţat în sfârşit lansarea legendarei piese "Now and Then", melodia sa finală. Ea va sosi împreună cu variante modernizate ale albumelor "Red" şi "Blue". Mai multe informaţii şi un trailer găsiţi mai jos.

Publicat

pe

Coperta single Beatles Now and Then
Coperta single Beatles Now and Then │ FOTO: Beatles

Single-ul s-a lăsat aşteptat ceva vreme şi poartă semnătura lui Paul McCartney şi Ringo Starr. Ceilalţi membri Beatles, George Harrison şi John Lennon sunt înlocuiţi de... AI. Dorinţa a fost de a crea "ultima piesă cu toţi cei 4 Beatleşi". Vestea vine după o săptămână întreagă de teasere care implicau o casetă audio, postate pe conturile de social media ale trupei.

În plus imaginile erau proiectate şi în Liverpool, oraşul de baştină al acestui grup legendar. Melodia se numeşte "Now and Then" şi nu e chiar nouă. John Lennon a compus şi înregistrat un demo al său în anii 1970. Pe atunci era doar pian şi voce şi compoziţia lua naştere în New York. După moartea sa, soţia, Yoko Ono i-a oferit înregistrarea lui Paul McCartney, Harrison şi Starr. Asta se întâmplă în 1994, cei 3 primind şi alte demo-uri, "Free As a Bird" şi "Real Love".

Ambele au fost finalizate şi lansate ca melodii "noi" Beatles în anii 1990, ca parte a proiectului Beatles Anthology. De atunci până acum s-a lucrat şi la "Now and Then", dar limitările tehnologice au făcut imposibilă lansarea unei versiuni curate. S-a lucrat cu producătorul Jeff Lynne, dar pur şi simplu vocea lui Lennon şi pianul nu puteau fi separate pentru un mixaj mai curat.

Apoi în 2021 regizorul Peter Jackson, cunoscut pentru trilogiile "Hobbitul" şi "Lord of the Rings" a lansat documentarul Beatles "Get Back". Acolo a folosit tehnologia audio WingNut Filmas MAL pentru a de-mixa coloana sonoră mono a filmului. A izolat apoi instrumentele şi vocea şi a scos în evidenţă discuţiile din fundal.

Aceeaşi tehnologie avea să fie pusă la treabă pentru ediţia remixata a albumului Beatles "Revolver", lansat în 2022. Şi acum... la fel pentru piesă cu Lennon, "Now and Then". Vocea lui John se aude "cristal de clar", conform lui McCartney, care se declară emoţionat de proiect. Melodia include şi părţile de chitară acustică şi electrică înregistrate de Harrison în 1995, plus o înregistrare nouă de tobe de la Starr, care aduce şi backing vocals.

McCartney s-a ocupat de chitară bas şi backing vocals, plus o parte de chitară slide. Lansarea are loc pe 2 noiembrie 2023, cu încă o parte a discului incluzând single-ul "Love Me Do", primul lansat de Beatles în 1962.

Pe 3 noiembrie vine un videoclip pentru "Now and Then".

Citește în continuare

Trending