Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Video-Interviu Vedran Mujagić, Dubioza Kolektiv: Am vrea să cântăm cu Zdob și Zdub

Publicat

pe

Dubioza Kolektiv Vedran Mujagic
Dubioza Kolektiv Vedran Mujagic

InfoMusic a stat de vorbă cu basistul de la Dubioza Kolektiv, Vedran Mujagić, cu doar câteva ore înainte de concertul pe care trupa l-a susținut în Silver Church pe 25 ianuarie 2012. Dacă ai ratat super-petrecera Dubioza, poți găsi pe site impresii, galeria foto și filmări de la concert.

Dubioza Kolektiv a apărut în 2003 în Bosnia din necesitatea de a exista o voce care să exprime problemele societății bosniace și de a arată lumii că stereotipiurile din mass-media nu exprimă realitatea civică. Dubioza kolektiv cântă despre pace, înțelegere, revoltă împotriva sistemului politic. Este conectată și implicată în problemele sociale și civice. Versurile formației sunt directe, dure, dar sincere. Dubioza Kolektiv este un protest muzical, în care lumea se regăsește chiar dacă este din Serbia, România, Germania sau Spania.

Ne-a făcut plăcere să-l cunoaștem pe basistul Vedran Mujagić și să discutăm despre muzică și atitudine. La sfârșitul articolului vei găsi și materialul video în limba engleză.

Vedran Mujagić, Dubioza Kolektiv, live în Silver Church, 25.01.2012

Vedran Mujagić, Dubioza Kolektiv, live în Silver Church, 25.01.2012

InfoMusic: Ați avut vreodată sentimentul că ați influențat oamenii și că le-ați schimbat perspectivele și felul de a trata anumite subiecte?

Vedran Mujagić: Nu este ceva ce poți măsura, dar este întotdeauna minunat că primim reacții pe rețelele de socializare, pe pagina noastră de Facebook, primim e-mail-uri în care lumea reacționează la muzica noastră și spun că și ei gândesc foarte asemănător în legătură cu subiectele tratate în versuri și că muzica noastră le-a schimbat felul în care privesc politica, problemele sociale. Cred că aceasta este o parte foarte importantă a ceea ce facem. Este probabil principalul motiv pentru care facem ce facem și nu cântăm despre lucruri lipsite de importanță și chiar încercăm să facă o schimbare.

InfoMusic: În versurile voastre criticați foarte dur sistemul politic. Ați avut vreodată probleme din cauza versurilor?

Vedran Mujagić: Politicienii și-au învățat lecția și anume ingnoră și nu dau atenție criticilor pe care le primesc, chiar dacă vin de la o trupă de rock sau de la sutele de oameni din stradă. Ei tind să ignoră toate aceste lucruri și conduc după bunul plac. Din acest motiv trebuie să fii foarte ”gălăgios” și dur când îi critici. Iar dacă privești situația...cum trăiesc oamenii din Bosnia și din zona Balcanilor....în România tocmai am văzut protestele din ultimele zile și felul în care a reacționat Primul Ministru...În esență este același șablon peste tot și de aceea, când cântăm despre aceste lucruri în țara noastră, oameni din întreaga lume se raportează la versuri și este ușor să se regăsească în muzica noastră. Nu contează că sunt din Belgia, Polonia sau România.

InfoMusic: Dubioza kolektiv este un mix de genuri muzicale. Aveți reggea, hip hop, rock, folclor, dubstept. Cum au ajuns toate aceste stiluri împreună?

Vedran Mujagić: Niciodată nu ne-am gândit la definirea genului muzical în primul rând..noi am vrut să scoatem ce este mai bun din versuri, din acest motiv am ales stilurile muzicale în funcție de ideile pe care le avem și pe care încercăm să le comunicăm prin piese și astfel ajungi să combini toate aceste genuri, iar acest lucru le dă bătăi de cap criticilor care încearcă să definească muzica noastră. În final ne dorim să fim definiți de sound-ul Dubioza Kolektiv, nu altceva.

InfoMusic: Ce artiști vă influențează?

Vedran Mujagić: Ooo...este o listă întreagă de muzicieni pe care îl ascultăm, iar aceștia sunt foarte variați. Din acest motiv putem combina foarte ușor atâtea stiluri muzicale. Când asculți Dubioaza Kolektiv îți poți da seama de unde a venit inspirația.

InfoMusic: Ce muzică asculți în intimitate?

Vedran Mujagić: Poate fi ceva foarte diferit față de Dubioza Kolektiv. De exemplu, într-un van este un mix cu piesele fiecărui membru. De exemplu am călătorit timp de 20 de ore din Sarajevo până în București, iar din cauza vremii a fost un drum foarte lung, iar CD-urile intrau și ieșeau și am ascultat muzică de toate felurile. Scopul este de a asculta cât mai multă muzică, nu doar o singură trupă pe care o preferi.

InfoMusic: Cum ai descrie ”fanul Dubioza Kolektiv”?

Vedran Mujagić: Ne-ar plăcea ca fanii noștri să se gândească la ceea ce transmitem și nu doar la muzica noastră. Să se gândească la sistemul politic și la activismele sociale și civice, într-un mod, pe care îl considerăm singurul fel de a face ca societatea să evolueze. Și aceste lucruri ne-ar plăcea să le vedem..nu sunt doar fani rock ‘n’ roll care vin și beau bere. La concerte ne-ar plăcea să vedem și alte tipuri de persoane.

InfoMusic: Știu că pentru EP-ul ”Wide Open” ați colaborat cu poetul Benjamin Zephaniah, care este o personalitate importantă în literatura engleză. Cum a fost experiența cu el?

Vedran Mujagić: Benjamin Zephaniah este un om mare, noi am avut practic noroc să-l întâlnim, pentru că avea un spectacol în Sarajevo, prin British Council, cred, iar apoi l-am întâlnit și pur și simplu l-am convins să facem ceva împreună și în final a decis să interpreteze o parte dintr-o poezie mai veche pe piesa noastră. A fost minunat.

InfoMusic: Anul trecut ați lansat albumul ”Wild Wild Est”. În 2012 aveți plănuiți un nou material sau veți promova în continuare ”Wild Wild Est”?

Vedran Mujagić: Vom promova ”Wild Wild Est” și ne vom axa pe țările din exteriorul Balcanilor, în principal pentru că albumul este în engleză și vorbește mai mult despre oamenii care nu sunt din Bosnia sau din zonele care vorbesc limbi asemănătoare. Probabil vom petrece întregul an în Germania, Polonia. Vom merge în turneu, iar luna viitoare vom începe să compunem piese noi, vom intra în studio la un moment dat, iar un nou album în bosniacă va apărea prin 2013.

Dubioza Kolektiv Vedran Mujagic

InfoMusic: Ce părere ai despre Zdob și Zdub?

Vedran Mujagić: Da. Lumea ne-a tot comparat cu ei în unele recenzii și atunci i-am ascultat. Sper că vom împărți o scenă cât de curând, la vreun festival, sau un alt eveniment pentru a-i vedea.

InfoMusic: Cum se desfășoară o zi de muncă cu Dubioza Kolektiv?

Vedran Mujagić: O zi muncă...Depinde dacă suntem în studio sau suntem pe drum. De exemplu a început ieri la zece seara, iar apoi am fost drum timp 20 de ore pentru a ajunge aici. Și aceasta este o zi de muncă. Dar când lucrăm în studioul nostru, care este în Sarajevo, încercăm să creăm o conexiune între energiile noastre pentru a avea un rezultat. Este foarte greu de descris. Nu este ca și cum te-ai duce la un serviciu obișnuit și ai face același lucru de la opt la trei. Este mereu diferit, depinde de inspirație, unde călătorim, despre ce vorbim în piesele noastre. Este dinamic și probabil aceasta este frumusețea de a face parte dintr-o trupă.

La finalul interviului, Vedran Mujagić a transmis un mesaj celor care au descoperit Dubioza Kolektiv cu ocazia concertului de la București, organizat de Bring The Noise, în Silver Church, București.

Vedran Mujagić: Dubioza este o trupă activă de ceva ani. A lansat până acum cinci albume și este mult background pe care oamenii îl pot studia și pot afla lucruri interesante despre noi. Cel mai mult ne dorim ca oamenii să vină să ne vadă în concert pentru că este cea mai bună modalitate de a simți energia noastră și pentru a decide dacă ne plac sau nu.

Video Interviu Vedran Mujagić, Dubioza Kolektiv

2 comentarii

Trending