Urmărește-ne în Social Media

Articole

Jim Morrison ar fi împlinit 68 de ani!

Publicat

pe

Pe 8 decembrie 1943 s-a  născut James Douglas (Jim) Morrison, poet şi cântăreţ american, cunoscut ca solist al legendarei trupe The Doors. Având o fire rebelă şi un context favorabil Jim este găsit mort la vârsta de 27 de ani.

The Doors a luat naștere în 1965 la inițiativa lui Morrison și a lui Ray Manzarek, ulterior alăturându-se toboşarul John Densmore şi chitaristul Robby Krieger. Numele trupei este inspirat de titlul cărţii lui Aldous Huxley, The doors of perception, care la rândul lui a luat titlul dintr-un vers de-al poetului William Black: „if the doors of perception were cleansed, every thing would appear to man as it is, infinite”.

The Doors este prima trupă americană care a reușit să obțină discuri de aur pentru 8 LP-uri consecutive. De asemenea, trei dintre albumele de studio ale formaţiei: The Doors (1967), Strange Days (197) şi L.A. Woman (1971) se regăsesc pe locurile #42, #407 şi #362 în topul "Celor mai bune 500 de albume din toate timpurile", întocmit de revista Rolling Stone. Printre piesele cele mai ascultate, conform youtube, se numără: Touch me, Riders on the storm, Light my fire, Hello, I love you şi People are strange. În 2011 a ieşit la suprafaţă o nouă piesă marca The Doors - pe care o puteți asculta aici.

Pe lângă charisma și talentul imprimat pieselor ca solist vocal, Jim Morrison, a fost și un poet apreciat. Se spune că artistul avea mai multe piese scrise înainte de a lua naştere formaţia The Doors şi că tocmai talentul său i-a atras atenţia lui Ray, care i-a propus, după ce i-a ascultat poeziile să pornească împreună un grup rock. De multe ori, în concerte, în timp ce formaţia cânta, Jim recita poezii. Revista Rolling Stone îl plasează pe poziţia #47 în topul "Cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor".

Cele mai multe piese-poezii compuse de Jim sunt incluse pe albumul An American Preyer. În continuare vă vom prezenta 3 piese piese compuse de artistul american.

Roadhouse Blues

Este un cântec blues-rock scris şi înregistrat de formaţia The Doors. Piesa a apărut prima dată pe albumul Morrison Hotel şi a ajuns pe locul #50 în Billboard Hot 100 în USA. Versiunea live a apărut postum pe albumul An American Preyer şi a fost catalogată drept poate cea mai bună performanţă live a unui cântec.

Ghost Song

Apărut pe albumul An American Preyer în 1978, la şapte ani după moartea lui Jim, cântecul reprezintă o poezie înregistrată cu restul grupului. Poezia este inpirată de o întâmplare din copilăria artistului, când el și familia lui au trecut pe lângă un accident grav de mașină în urma cărui și-au piedut viața mai mulți muncitori indieni. După spusele lui Morrison, în timpul experienţei sufletele americanilor morţi s-au strecurat în sufletul lui şi au rămas acolo.

The End

Aparţine grupului The Doors, dar este scris de Jim Morrison. Cântecul vorbeşte despre despărţirea de prietena sa, Mary Werbelow. A atins locul #336 în topul Rolling Stones - Cele mai bune 500 de cântece ale tuturor timpurilor. De asemenea, solo-ul de chitară se află pe poziţia #93 în topul Cele mai bune 100 solo-uri de chitară ale tuturor timpurilor.

Trending