Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Diva Desculță, Césaria Évora s-a stins din viață

Publicat

pe

Cesaria Evora
Cesaria Evora

Diva Desculță, Césaria Évora s-a stins din viață sâmbătă, 17 decembrie 2011, la vârsta de 70 de ani, la trei luni după retragerea sa de pe scenă. Artista era internată în spitalul Baptista de Sousa din orașul ei natal de pe insula São Vicente, arhipelagul Capul Verde. Césaria Évora intenționa să mai susțină anul acesta un concert de retragere la București, dar evenimentul fost anulat oficial pe 30 septembrie din cauza problemelor de sănătate. Ultima sa prezență din România rămâne recitalul de la Sala Palatului din octombrie 2010 (video la sfârșitul articolului).

Cesaria Evora (Foto: label Lusafrica)

Născută pe 27 august 1941 în orașul Mindelo de pe insula São Vicente (din cadrul arhipelagului Capul Verde), Césaria Évora nu și-a părăsit țara din vestul Africii în ciuda faimei internaționale. A devenit cunoscută în Europa după vârsta de 45 de ani, când s-a decis să meargă în Portugalia să înregistreze două melodii pentru o antologie de interprete din Capul Verde.

A lansat primele 4 discuri la Paris între anii 1988 și 1992. A vizitat întreaga lume susținând concerte mai întâi în Europa și Africa, apoi în America de Sud și Canada. În toamna lui 1995 a susținut primul mare turneu din Statele Unite. Popularitatea Divei Desculțe în America a crescut  după participarea la emisiunea The David Letterman Show.

În 2002 Césaria Évora a înregistrat un DVD live în Paris, iar în 2004 a câștigat premiul Grammy pentru Best Contemporary World Music cu Voz d'Amor.

Alături de compilații Best Of și înregistrări live, Césaria Évora a înregistrat 11 albume de studio: La Diva Aux Pieds Nus (1988), Distino di Belita (1990), Mar Azul (1991), Miss Perfumado (1992), Cesária (1995), Cabo Verde (1997), Café Atlantico (1999), São Vicente di Longe (2001), Voz d'Amor (2003),Rogamar (2006) și Nha Sentimento (2009). Printre cele mai frumoase melodii ale artistei se numără: Besame Mucho, Cabo Verde, Sodade, Carnaval De Sao Vicente, Amor Di Mundo, Sentimento.

În martie 2008, după un concert din Melbourne, Césaria Évora a suferit un accident vascular cerebral, dar după refacere și-a continuat activitatea concertistică. Diva Desculță a activat și ca ambasador UNESCO, iar în Franța a fost decorată cu Legiunea de Onoare. Din păcate, cel de-al doilea accident vascular din septembrie 2011 o obligă să se retragă.

Cesaria EvoraMuzica ei cu influențe africane și din cele 10 insule a făcut încojurului globului începând din 1988. Pe 1 octombrie a acelui an, cântăreața a cântat pentru prima dată în capitala franceză în fața unei mici mulțimi din clubul de jazz New Morning. Era anul primului ei disc, ce a fost editat la casa de discuri Lusafrica. Se numea "La Diva aux pieds nus" ("The Barefoot Diva" / "Diva Desculță").

Emblemă culturală pentru Capul Verde

Césaria Évora a fost cea mai populară cântăreață de “morna”, muzica națională din Capul Verde. În arhipelag s-au declarat două zile de doliu național după dispariția cântăreței. Președintele Republicii, Jorge Carlos Fonseca a considerat-o  "una dintre principalele referințele culturale pentru Capul Verde". La rândul său, primul ministru al țării i-a mulțumit pentru "neprețuita ei contribuție la ridicarea spiritului național". Până în 1975 Capul Verde a fost o colonie portugheză.


Află despre Césaria Évora:

Césaria Évora a început să cânte la vârsta de 16 ani într-o tavernă din Mindelo, oraș-port cu 47000 de locuitori. Nu era plătită, primea în schimb băuturi. A devenit cunoscută cântând pe bărcile ancorate în port. Cântăreața a vorbit deseori despre copilărie ei nefericită - și-a pierdut tatăl la 7 ani, iar la 10 a fost dusă într-un orfelinat. Într-un interviu acordat lui Associated Press, Césaria Évora a numit ziua în care s-a lăsat de băut din cauza problemelor de sănătate - 15 decembrie 1994. Nu a fost niciodată căsătorită, dar a născut un băiat și o fată. A locuit în casa în care a crescut și pe care o renovase cu 10 dormitoare pentru a-și găzdui rudele. Urmărea mereu să își petreacă acasă Crăciunul. Prietenii propiați îi spuneau Cize (pronunțat see-ZEH).

 

2 comentarii

Trending