Urmărește-ne în Social Media

Concerte & turnee

Lucian Ban în România, alături de Elevation Quartet

Publicat

pe

trupa-elevation-din-new-york-ajunge-pe-scena-arcub
trupa-elevation-din-new-york-ajunge-pe-scena-arcub

trupa-elevation-din-new-york-ajunge-pe-scena-arcubÎn seara de duminică, 13 noiembrie 2011, sala Arcub îl va primi cu căldură pe pianistul de jazz Lucian Ban, alături de trupa sa din New York, Elevation Quartet, ce-i are în componență pe Abraham Burton (saxofon tenor), Brad Jones (chitară bas) şi Derrek Phillips (tobe).

Apariţie destul de rară pe teritoriul românesc în ultima vreme, Lucian Ban şi-a dezvoltat o carieră de succes în New York, unde s-a stabilit din 1999, studiind muzica la New School University şi activând în proiecte de jazz precum Tuba Project Quintet, Assimetry Quartet, Lumination Ensemble, sau Alex Harding’s Blutopia Band. Dintre proiectele aduse şi pe teritoriul României, trebuie menționate iniţiativa “Enesco re-imagined” by Lucian Ban & John Hebert, prezentată acum doi ani la Festivalului George Enescu şi proiectul alături de Sam Newsome, “The Romanian-American Jazz Suite” care reinterpretează piese celebre din folclorul românesc pe ritmuri de jazz, proiect ce va bucura publicul pe 4 decembrie la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

În ceea ce priveşte premiile cu care a fost distins în cariera lui, îl putem lăuda pe Lucian Ban cu două nominalizări pentru premiul “Best European Jazz Artist” oferit de guvernul Austriei şi fundaţia Hans Koller şi cu premiul pentru cel mai bun album de jazz al anului 1999, pentru “From now on”.

Când vine vorba de muzicieni care l-au influenţat sau ale căror accente le putem regăsi în stilul său, Lucian Ban declara la un moment dat pentru allabaoutjazz.com că îi recunoaşte pe Thelonious Monk, Randy Weston, şi Bud Powell în anii formatori, urmaţi de Duke Ellington, Paul Bley, Keith Jarrett, sau Abdullah Ibrahim în evoluţia ulterioară.

Elevation Quartet este o reuniune de artişti de calitate, în frunte cu saxofonistul Abraham Burton, considerat unul dintre cei mai buni saxofonişti din jazz-ul contemporan, cântând alături de personalităţi precum Art Taylor, Branford Marsalis sau Wynton Marsalis, căruia i se alătură basistul Brad Jones, care a înregistrat alături de Marc Ribot, Ornette Coleman şi Elvis Costello, bateristul Derek Phillips, activ atât în latura avangardistă a jazz-ului, alături de Vijay Iyer şi Jason Moran, cât şi în jazz-ul mai clasic, alături de Norah Jones sau Charlie Hunter, şi bineînţeles, pianistul Lucian Ban. Muzica lor porneşte de la jazz-ul clasic, dar incorporează accente de free jazz şi blues, îndreptându-se catre o latură experimentală a jazz-ului modern care reuşeşte să stârnească emoţii şi curiozităţi.

Turneul pe care cei patru îl poartă în prezent cuprinde o lungă serie de concerte în oraşe din Franţa, Germania, Austria, Mare Britanie, România, Belgia şi Statele Unite. Popasurile de la noi vor avea loc la Bucureşti pe 13 noiembrie, apoi la Târgu Mureş pe 14 noiembrie și la Cluj pe 4 decembrie, aşa că vă invităm să nu îi rataţi, veţi avea parte garantat de o seară de jazz de mare clasă!

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a sălii Arcub şi online, având preţurile de 35,00 lei (Categoria I), 26,50 lei (Categoria II) şi 15,90 lei pentru elevi şi studenţi.

ELEVATION, feat Abraham Burton, Lucian Ban, John Hebert, Nasheet Waits

 

Trending