Urmărește-ne în Social Media

Articole

Bjork, la mulţi ani!

Publicat

pe

BjorkAstăzi, 21 noiembrie 2011, Bjork (Bjork Guomundsdottir), excentrica artistă de origine islandeză împlineşte 46. Bjork a lansat până acum nouă albume solo, însă recunoașterea pe plan internațional a venit o dată cu albumul Homogenic, lansat în 1997.

Cel mai recent material discografic al islandezei a fost lansat luna trecută şi se numeşte Biophilia. Mai multe despre proiectul inedit găsiţi aici.

Bjork este un artist complex ce a reuşit să iasă în evidenţă nu numai în muzică, ci şi în film, modă şi chiar în acţiuni caritabile. În ceea ce priveşte cinematografia, cel mai important rol jucat de Bjork a fost cel al Salmei, o muncitoare oarbă care se chinuie să facă rost de bani pentru a preveni orbirea fiului său. Filmul se numeşte Dancer in the dark şi a fost regizat de Lars von Trier. Pentru acest rol, Bjork a primit disticţia de Cea mai bună actriţă la prestigiosul Festival de Film de la Cannes.

În modă, artista s-a prezentat mereu într-un mod original şi creativ. Însă cea mai memorabilă apariţe a avut-o la gala premiilor Oscar din 25 martie 2001 când rochia purtată de Bjork reprezenta o lebădă încolăcită în jurul gâtului. Designerul responsabil pentru creaţie a fost Marjan Pejoski. Rochia-lebădă a fost votată a noua cea mai iconică rochie de pe covorul roşu.

Printre proiectele de caritate în care s-a implicat Bjork se numără Army of Mixes, în legătură cu tsunamiul care a lovit Sudul Asiei în 2004 şi celebrul proiect Live 8, unde a cântat alături de Matmos, un cvartet de coarde japonez şi Zeena Parkins, o harpistă activă în muzica rock, de improvizaţie şi jazz.

Azi, echipa INFOMUSIC îi doreşte putere de muncă pentru proiecte aşa cum ne-a obişnuit!

Bjork cu cel mai recent videoclip al său, Moon.

Muzică nouă

bjork şi Rosalia au lansat o piesă-protest împreună

Uneori muzica devine mai mult decât muzică, un veritabil imn de protest pentru cauze mai mari sau mai mici. Bjork a fost mereu vocală, luptând pentru cauzele în care crede cu adevărat şi acum a colaborat cu Rosalia pe piesa "help fight fish farming în iceland".

Publicat

pe

Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland
Coperta single Bjork Rosalia Help Fight Fish Farming Iceland │ FOTO: Bjork

De fapt avem doar un teaser pentru track deocamdată, alături de un mesaj transmis de cele două artiste. Bjork "oferă" piesa fanilor, iar profiturile generate de ea vor ajuta la lupta contra fermelor de peşte din Islanda. Ştim că melodia apare în octombrie, iar o parte din venituri merg şi spre oamenii de la fiordul seyðisfjörður, care au protestat contra pescuitului abuziv şi au acum procese de plătit.

Bjork ne spune şi că Islanda are cel mai mare patrimoniu natural neatins de om din Europa. Dă vina pe oamenii de afaceri islandezi şi norvegieni pentru starea ţării şi pentru faptul că au început să cumpere majoritatea fermelor piscicole din fiorduri. Artista şi activiştii se miră că acest lucru s-a întâmplat timp de un deceniu fără a exista cineva să îi oprească pe acei oameni de afaceri.

Rezultatul? Un efect devastator asupra faunei, iar peştii trăiesc în condiţii oribile şi o grămadă dintre ei au scăpat din ferme, modificând ADN-ul somonului islandez şi ducând într-o bună zi la stingerea sa ca specie. Judecând după sutele de comentarii primite la melodia-teaser, mulţi islandezi sunt de aceeaşi părere cu Bjork.

Bjork a acordat şi un interviu celor de la NME recent în care afirma că susţine protecţia mediului şi are speranţe de la tineri, care pot ajuta la oprirea schimbărilor climatice. Consideră că Generaţia Z e "cu adevărat radicală" şi se declară uşurată că mediul înconjurător e o prioritate pentru ei.

Videoclipul piesei create de Bjork şi Rosalia a fost regizat de Gabríela Friðriksdóttir & Pierre-Alain Girau şi s-a văzut deja live în cadrul concertului lui Bjork din Lisabona de pe 1 septembrie. Artista islandeză se află în turneu, cu opriri în Polonia, Hamburg, Leipzig, Zurich, Nantes, Bordeaux.

Ultimul LP lansat de artistă a fost "Fossora", apărut în septembrie 2022.

Citește în continuare

Trending