Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

INTERVIU Jane Birkin: ”Mereu mi-am dorit să vin aici”

Publicat

pe

Jane Birkin foto credit Franck Laguilliez
Jane Birkin foto credit Franck Laguilliez

Jane Birkin, o legendă a muzicii și a cinematografiei, va concerta la București pe data de 13 noiembrie, la Sala Palatului. Cu puțin timp înainte de spectacol, artista a oferit site-ului iNFOMUSiC un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre Serge Gainsbourg, despre activitatea caritabilă, care este un element important din viața ei și despre celebra piesă ”Je t’aime…moi non plus”.

Jane Birkin foto credit Franck Laguilliez

Jane Birkin a fost un simbol pentru generațiile din anii 70 datorită luptei pe care a dus-o împotriva prejudecăților sexuale. Artista de origine britanică a pozat pentru numeroase reviste din acea perioadă în ipostaze nud, care au produs nemulțumirea Vaticanului.

Jane Birkin

Jane Birkin - Copertă LUI Magazine 1975

Pe de altă parte, Jane Birkin nu consideră că a ”luptat” cumva, ci că a făcut pur și simplu ceea ce-a simțit:

”Nu am luptat cu adevărat, pur și simplu am făcut acele lucruri. Eu lupt pentru spitale, închisori, școli, marșurile homosexualilor, lesbienelor și tuturor oamenilor din întreaga lume care sunt persecutați,  normal, nu?

Deși s-a născut în Marea Britanie, Birkin s-a îndrăgostit de Franța, unde s-a stabilit de tânără. Aici nonconformista artistă a devenit muza celebrului regizor, actor, cântăreț și compozitor – Serge Gainsbourg, alături de care a trăit o frumoasă poveste de dragoste.

Jane Birkin si Serge Gainsbourg

Birkin ni l-a descris pe Serge în câteva cuvinte:

”Errr… Un poet claun, romantic, sarcastic, spiritual, dur și ușor tăios și înălțător, un geniu evreu haios, un modest bland, un om drag.”

În 1969 Birkin și Serge Gainsbourg au șocat o lume întreagă cu piesa ”Je t’aime…moi non plus”, în care artista mimează orgasmul pe fundal. Din cauza conținutului sexual explicit cântecul a fost interzis în țări precum Spania, Italia, Olanda și Elveția.
Vaticanul a fost atât de ofensat de apariția acestei melodii, încât  l-a excomunicat pe directorul casei de discuri care a lansat piesa în Italia. Însă, după acest incident, piesa s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare în toată lumea, astfel că Gainsbourg l-a numit pe Papă ”cel mai bun PR-ist”.

Jane Birkin si Serge Gainsbourg (1968)

Întrebată dacă piesa ar fi fost primită altfel în contextual actual, Jane Birkin ne-a declarat că nu crede că reacțiile ar fi fost foarte diferite:

”Oh exact la fel! Unele dintre clipurile precum ”Mon Légionnaire” ale lui Serges nu sunt difuzate nici astăzi. Nici Melody Nelson care este veche de 15 ani”.

Ultimul material discografic semnat Birkin, ”Enfants d’Hiver” a fost lansat în 2008. Discul este unul nostalgic, în care artista își amintește de perioada adolescenței în care își petrecea vacanțele în Isle of Wight. Legat de un viitor album, Birkin ne-a precizat:

”Nu știu, mi-ar plăcea să regizez un nou film…las cântecele pentru Charlotte și Lou…nu este ceva urgent.”

Turneul pe artista îl susține se intitulează ”Serge Gainsbourg & Jane via Japan” și are ca scop comemorarea a 20 de ani de la dispariția lui Serge. De asemenea, prin acest turneu Birkin dorește să aducă un sprijin celor din Japonia, care au trecut în ultima perioadă prin numeroase catastrofe, iar orchestra sa este alcătuită din muzicieni japonezi.

Jane-Birkin-afis-eveniment

Cu ocazia acestui turneu, Birkin vine pentru prima dată în România, unde și-a dorit demult să ajungă:

Mereu mi-am dorit să vin aici, dar nu am putut… ce scuză minunată să vin și să vă întâlnesc… împreună cu japonezii! Sper că vă veți distra…”

Dar, în afară de turneu, Birkin lucrează și la un film:

”Lucrez și la un film în același timp ce susțin turneul, dar aș prefera să fiu regizor decât să apar în film…nu mai sunt la fel de fotogenică ca înainte…teatrul este cel mai potrivit pentru mine.”

Am avut curiozitatea să aflăm care sunt tinerii artiști din muzică și cinematografie pe care îi apreciează, iar Jane Birkin ne-a spus scurt:

”Copiii mei”

Jane Birkin

Am vorbit cu Birkin și despre activitățiile umanitare pe care le desfășoară și care, potrivit artistei, sunt o parte foarte importantă din viața sa:

”(activitățiile umanitare) sunt o parte din viața mea, cea mai importantă după familie.”

Jane Birkin ne-a mai mărturisit că cea mai mare realizare este să ”ajungi acolo..”:

”Să ajungi acolo… să transmiți personal un mesaj! La Sarajevo într-un tanc peste Muntele Igman, în Haiti în timpul cutremurelor din Japonia… sunt fericită că mi-am urmat instinctele... cumperi un bilet, ajungi acolo, cânți, dormi pe jos, sau oriunde poți, dar important este să ajungi acolo…”

Concertul lui Jane Birkin va avea loc pe 13 noiembrie, la Sala Palatului din București (Vezi detalii despre eveniment). iNFOMUSiC îți oferă șansa să câștigi bilete la evenimentul organizat de Emagic. INTRĂ ÎN CONCURS!

Trending