Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP 20: Cele mai bune melodii Rock-Rap

Am făcut o selecție cu cele mai "bune" colaborări rock-rap din anii "80 până în prezent. Astfel, veți descoperi Korn cu Nas, Public Enemy cu Anthrax, Cypress Hill cu Pearl Jam, The Black Eyed Peas cu Papa Roach, Coldplay cu Kanye West etc - toate rezultate de succes ale unor fuziuni de stiluri, personalități, idei, mesaje.

Publicat

pe

Una dintre cele mai interesante colaborări este cea dintre o trupă rock și un rapper. Fie că este vorba de o trupă de new metal, hard rock, rock alternativ, pop rock sau indie rock există un rapper care să completeze perfect puzzleul, concretizându-se astfel o piesă care să iesă în evidență.

1. Walk This Way: Aerosmith & Run-DMC (1986)

Piesa a fost lansată inițial de trupa Aerosmith, fiind compusă de Steve Tyler și Joe Perry. ”Walk This Way” a fost cel de-al doilea single extras de pe albumul ”Toys in the Attic” din 1975. Mai târziu, Aerosmith și Run-DMC au realizat o nouă variantă a piesei, care a revitalizat carierele ambelor trupe. ”Walk This Way” a devenit hit internațional și rămâne în istoria muzicii ca una dintre cele mai reușite colaborări de rock-rap.

2. Bring The Noise: Anthrax & Public Enemy (1987)

Cântecul a fost inclus pe coloana sonoră a filmului ”Less Than Zero”, în 1987. Public Enemy a fost extrem de încântată de colaborarea cu Anthrax, astfel că a inclus piesa și pe albumul din 1998, intitulat ”It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back”, după ce a fost lansată ca single un an în urmă.

3. Real Thing: Pearl Jam & Cypress Hill (1993)

Cele două trupe au realizat această colaborare special pentru filmul ”The Judgement Night”, a cărei coloană sonoră cuprinde piesa ”Real Thing”.

4. Missing Link: Dinosaur Jr & Del tha Funkee Homosapien (1993)

Și această piesă este inclusă pe coloana sonoră a filmului ”The Judgement Night”.

5. Don’t Call me Nigger, Whitey: Jane's Addiction & Bodycount (1993)

Inițial cântecul a fost lansat pe albumul ”Stand!” din 1969 semnat Sly & The Family Stone. Clipul de mai jos cu interpretarea lui Jane’s Addiction și Bodycount reprezintă scena de final a filmului ”Gift”, realizat de Perry Farrel și Casey Niccoli.

6. N 2 Gether Now : Limp Bizkit & Method Man (1999)

Piesa a fost lansată ca cel de-al treilea single extras de pe albumul ”Significant Other”, semnat Limp Bizkit.

7. Clint Eastwood: Gorillaz & Del Tha Funkee Homosapien (2001)

Acesta este primul single lansat de Gorillaz de pe albumul de debut din 2001. Piesa include partea de cor ”I’ve got sunshine in a bag”din filmul ”The Good, The Bad and the Ugly” în care Clint Eastwood interpretează rolul lui Blondie (The Good).

8. Play Me: Korn & Nas (2003)

Pentru LP-ul ”Take a Look in the Mirror”, Korn a înregistrat cu rapper-ul Nas piesa ”Play Me”.

9. Anxiety: Papa Roach & Black Eyed Peas (2003)

Pentru cel de-al treilea album, ”Elephunk”, Black Eyed Peas a decis să realizeze colaborări cât mai diverse. Astfel a ajuns să înregistreze cu formația de nu-metal Papa Roach.

10. Get Back: Sum 41 & Ludacris (2004)

Cântecul a fost inițial lansat de Ludacris ca prim single de pe albumul ”The Red Light Disctrict”. Apoi, artistul a vrut să realizeze un remix al piesei și astfel a relansat single-ul în varianta înregistrată alături de trupa punk Sum 41.

11. Numb / Encore - Linkin Park – Jay-Z (2004)

Linkin Park și Jay-Z au realizat un album de remix-uri împreună în 2004. ”Collision Course” s-a bucurat de un succes enorm, iar cele peste 5 milioane de exemplare vândute în întreaga lume demonstrează că este una dintre cele mai bune colaborări rock-rap din istorie. ”Numb / Encore” este primul single extras de pe album.

12. Flyentology: Trent Reznor (Nine Inch Nails) & EL-P (2007)

Piesa a fost lansată ca prim single extras de pe albumul ”I’ll Sleep When You’re Dead”, lansat de EL-P doar în format digital, pe iTunes.

13. We Made It: Linkin Park & Busta Rhymes (2008)

Deși nu a ajuns pe cel de-al optulea album al lui Busta Rhymes din cauza problemelor cu casa de discuri, colaborarea dintre Busta și Linkin Park s-a bucurat de succes. Piesa a fost inclusă pe coloana sonoră a jocului video de fotbal american, ”Madden NFL 09”.

14. Homecoming: Chris Martin (Coldplay) & Kanye West (2008)

Kanye West, cunoscut pentru ideile sale revoluționare în muzică, a realizat single-ul ”Homecoming” în colaborare cu solistul trupei Coldplay, Chris Martin. Piesa este inclusă pe albumul ”Graduation”.

15. Ain't Nothing Like You (Hoochie Coo): The Black Keys & Mos Def & Jim Jones (2009)

Trupa de blues rock, The Black Keys a realizat albumul ”Blakroc”, alcătuit în întregime din colaborări cu artiști de rap, hip-hop și R&B. Primul single extras de pe disc este ”Ain't Nothing Like You (Hoochie Coo)”, în care The Black Keys cântă împreună cu Mos Def și Jim Jones.

16. Who knows Who: Muse & The Streets (2009)

Da, și Muse a realizat o colaborare cu un rapper! Trupa a înregistrat în 2008 alături de rapperul britanic Mike Skinner cântecul ”Who knows Who”. Se pare că cei de la Muse nu au fost foarte încântați de rezultat întrucât inițial nu au vrut să lanseze piesa, dar după ce au apărut pe internet bucăți din melodie au decis să o lanseze oficial în 2009.

17. Right On: Joanna Newsom & The Roots (2010)

Rapperii de la The Roots au lansat anul trecut albumul ”How I Got Over” ce include piesa ”Right On”. Cântecul are la bază o bucată din melodia lui Joanna Newsom, ”Book Of Right-On”.

18. Dear God 2.0: Monsters Of Folk & The Roots (2010)

Tot de pe albumul ”How I Got Over” este extras și acest single care a avut parte de cea mai bună promovare. Trupa Monsters of Folk a colaborat cu The Roots pentru a realiza o nouă versiune a piesei ”Dear God”, lansată de grupul rock în același an.

19. Hurricane 2.0: 30 Seconds To Mars & Kanye West (2011)

Colaborarea dintre 30 Seconds To Mars și Kanye West a fost dezvăluită încă din 2009 însă artiștii aparțin de case de discuri diferite și au intervenit probleme legate de drepturile de autor, iar piesa nu a putut fi inclusă pe albumul ”This Is War”. Într-un final, 30 Seconds To Mars a putut să lanseze oficial melodia ca single la începutul acestui an.

20. Superman: Willie Nelson & Snoop Dogg (2011)

”Superman” este cu siguranță una dintre cele mai originale colaborări rock-rap din istorie. Piesa este inclusă pe cel mai recent album, ”Doggumentary” lansat de Snoop Dogg în luna martie. Simbioza dintre rapper și legendarul Willie Nelson este uimitor de perfectă, stilurile celor doi artiști atât de diferiți se încheagă în ceva plăcut, care te face să zambești și care nu se poate să nu-ți placă.

Un comentariu

Muzică nouă

Pearl Jam a lansat piesa "Running", cu sunet punk surprinzător

Am văzut și auzit Pearl Jam în multiple ipostaze, dar parcă niciuna atât de alertă precum în "Running". Acest nou single poate fi inclus lejer în playlist-uri de jogging și alte activități sportive.

Publicat

pe

Coperta album Pearl Jam Dark Matter
Coperta album Pearl Jam Dark Matter │ FOTO: Pearl Jam

La începutul anului 2024, Pearl Jam ne-a oferit single-ul "Dark Matter", prima sa piesă nouă după 4 ani de pauză și acum revine cu "Running", cu un ritm mai alert decât ne-a obișnuit. Grupul condus de Eddie Vedder se îndreaptă spre rock alternativ și începe track-ul cu un bas de punk, ambele surprize plăcute. De fapt, văzând cât de scurtă este piesa, este clar că avem de-a face cu un imn punk, care l-ar face mândru și pe Iggy Pop.

Pearl Jam își va lansa al 12-lea album de studio, "Dark Matter", pe 19 aprilie 2024, prin casele de discuri Monkeywrench și Republic Records. Aparent, noul single a luat naștere mulțumit basistului Jeff Ament, iar apoi chitaristul Stone Gossard și-a pus amprenta asupra sa. Și chitaristul Mike McCready a venit cu niște acorduri care completează perfect ansamblul.

"Running" a fost una dintre ultimele piese înregistrate pentru albumul nou, sub privirea atentă a producătorului Andrew Watt. Acesta i-a slefuit ultimele două albume lui Ozzy Osbourne și în cazul ultimului s-a lăsat și cu premii Grammy. Înregistrările s-au făcut în legendarul studio Shangri-La al lui Rick Rubin, din Los Angeles.

"Dark Matter" a fost gata în doar 3 săptămâni și are artwork-ul realizat sub forma unei picturi în lumină semnată Alexandr Gnezdilov. Totul s-a făcut cu ajutorul unui caleidoscop de mari dimensiuni. Fiecare literă vizibilă pe copertă a fost capturată individual și scrisă de mână în aer cu o lanternă specială pentru a crea un efect de perlă luminoasă.

Pearl Jam își va lansa albumul printr-un eveniment cinematic exclusiv, "Pearl Jam - Dark Matter - Global Theatrical Experience - One Night Only", pe 16 aprilie, în Dolby Atmos. Va fi proiectat în peste 30 de țări. LP-ul cel nou are 11 piese și este un material ceva mai heavy și încărcat de ideea de frăție între muzicieni.

Citește în continuare

Concerte & turnee

Maisie Peters și EMAA cântă în deschiderea concertelor Coldplay din București

Timpul până la mult așteptatele concerte Coldplay de la Arena Națională din București se scurge, astfel că au fost deja comunicate cele două acte din deschidere. Este vorba de cântăreața engleză Maisie Peters și românca EMAA. Te invităm să citești mai multe despre activitatea muzicală a celor două.

Publicat

pe

Maisie Peters / EMAA
Maisie Peters / EMAA │ FOTO: capturi YouTube

Coldplay vine în premieră în România anul acesta, cu două concerte ce vor avea loc pe 12 și 13 iunie la Arena Națională. Evenimentele fac parte din turneul mondial "Music of the Spheres", ce promovează albumul cu același nume lansat de formație în 2021.

Maisie Peters și EMAA cântă în deschidere

Maisie Peters este o cântăreață și compozitoare originară din Steyning, Marea Britanie. A început să cânte din copilărie, iar de la vârsta de 12 ani s-a dedicat și compoziției muzicale. În august 2017, Peters și-a lansat independent single-ul de debut, "Place We Were Made". Patru luni mai târziu, ea a lansat cel de-al doilea single, "Birthday". Cântecele au atras atenția în cercurile indie-pop, iar "Place We Were Made" a fost desemnat cântecul săptămânii la BBC Music Introducing la începutul lui 2018.

Tot în 2018, Maisie a semnat cu Atlantic Records, lansând două EP-uri și o coloană sonoră pentru seria britanică de comedie "Trying".

În 2021, a părăsit Atlantic și a semnat cu casa de discuri Gingerbread Man Records a lui Ed Sheeran. La scurt timp după aceea, a lansat primul său album de studio, "You Signed Up for This". În vara anului trecut, Peters a lansat cel de-al doilea album, "The Good Witch". Maisie Peters a devenit cea mai tânără artistă solo britanică care a urcat pe primul loc în topurile britanice în aproape un deceniu cu "The Good Witch".

EMAA este o artistă care își ademenește ascultătorii într-o lume unică cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground. Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, in timp ce lansări precum "Sufletul Imun" și "Zburătorul" s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale si locale. Vocea specială i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla's Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.

Artista a avut și o colaborare alături de SATRA B.E.N.Z., "Prima zăpadă", iar piesa "În fiecare seară", a fost în heavy rotation pe cele mai mari posturi de radio și în playlisturi populare Apple Music și Spotify. Anul trecut, EMAA a lansat cântecele "Poartă-mă" și "Razna", care au ajuns să fie foarte îndrăgite de fanii artistei, dar și de radiouri. În plus, EMAA a colaborat cu HBO Max pentru coloana sonoră a serialului "Spy/Master", cu piesa "Free man falling", și cu Manache pentru piesa "Cât mai lejer", care a stat 11 săptămâni în Top 10 Media Forest, ajungând până pe locul #1, și cu The Motans pentru piesa "La ce te gândești".

Citește în continuare

Muzică nouă

Pearl Jam lansează "Dark Matter", prima piesă nouă după 4 ani

Auzisem ceva semnale că Pearl Jam s-ar pregăti să ne ofere un album nou. Iată că zvonul se concretizează şi avem şansa de a asculta acum "Dark Matter", primul single de pe noul LP şi prima piesă a trupei lui Eddie Vedder după 4 ani.

Publicat

pe

Coperta album Pearl Jam Dark Matter
Coperta album Pearl Jam Dark Matter │ FOTO: Pearl Jam

"Dark Matter" ne oferă riff-uri scurte şi catchy, reverb ca la începutul anilor 2000 şi o voce plină de angoasă a lui Eddie Vedder. Acest single poartă acelaşi nume cu noul album al făuritorilor curentului grunge. Discul va fi lansat pe 19 aprilie 2024 prin casele de discuri Monkeywrench Records şi Republic Records. De producţie s-a ocupat Andrew Watt, omul responsabil cu ultimele două albume solo ale lui Ozzy Osbourne, dar şi cu o parte din cariera lui Post Malone.

Ultimul album lansat de Pearl Jam, cu numărul 11 în carieră este "Gigaton", care a sosit în 2020. Revenind la noul single, mi-am petrecut o bună parte din el temându-mă că nu voi auzi un solo marca Mike McCready, dar el a livrat spre final, cu prisosinţă. Cât despre acest material discografic, ei bine în 2023 Pearl Jam s-a retras la studoul Shangri-La din Malibu, unde a realizat un mare jam session sub tutelajul lui Andrew Watt.

În doar 3 săptămâni a fost gata noul album. E ceva mai tonic şi mai rapid decât ultimul efort şi pare mai puţin album concept. Opera de artă ce serveşte drept copertă este semnată Alexandr Gnezdilov şi este realizată cu un caleidoscop de mari dimensiuni. O ediţie specială de "Dark Matter" va sosi 20 aprilie în câteva magazine din lume, cu ocazia lui Record Store Day.

Iată tracklist-ul:

01. Scared Of Fear
02. React, Respond
03. Wreckage
04. Dark Matter
05. Won't Tell
06. Upper Hand
07. Waiting For Stevie
08. Running
09. Something Special
10. Got To Give
11. Setting Sun

Mike McCready s-a declarat mulţumit de colaborarea cu Andrew Watt, responsabil cu motivarea artiştilor, cu concentrarea lor şi punerea lor la treabă. Andrew ar fi pus "biciul" pe muzicieni, după ce "Gigaton" necesitase foarte mult timp. Rezultatul e ceva mai heavy decât de obicei.

Citește în continuare

Trending