Urmărește-ne în Social Media

Industria muzicala

Cele mai heavy piese Iron Maiden - Top 10

Apreciați pentru riff-urile puternice, energia și versurile cu o subtilă tentă filosofică, Iron Maiden se regăsește în playlist-ul oricărui fan heavy metal. Deși trupa are o amplă discografie, am încercat să realizăm o selecție a celor mai apreciate piese Iron Maiden. Vă invităm să le ascultați în articol.

Publicat

pe

Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013
Bruce Dickinson (Iron Maiden) ridicând steagul României în concertul din Piața Constituției pe 24 iulie 2013 │ FOTO: Mihai Anghel / InfoMusic.ro

Iron Maiden și-a început activitatea în 1975. Bazele formației au fost puse de basistul și compozitorul principal, Steve Harris. Discografia trupei cuprinde 38 de albume, dintre care 16 albume de studio, 11 live, patru EP-uri și șapte compilații.

Trupa a cunoscut succesul încă de la începutul anilor 80. După câteva schimbări de line-up, trupa a lansat o serie de albume premiate cu platină și aur în UK și America, printre care The Number of the Beast (1982), Piece of Mind (1983), Powerslave (1984), Live After Death (1985), Somewhere in Time (1986) și Seventh Son of a Seventh Son (1988). Albumul din 2010, The Final Frontier a fost pe locul 1 în 28 de țări și a fost apreciat la nivel internațional. Ultimul album, The Book of Souls, a fost lansat pe 4 septembrie 2015.

Iron Maiden este considerată una dintre cele mai de succes trupe de heavy metal din istorie. În 2002, trupa a câștigat premiul Ivor Novello pentru realizările obținute, în octombrie 2013 au ajuns la un număr de 2000 de concerte din întreaga carieră, iar în 2015 a fost declarat că au fost vândute peste 90 de milioane de albume în întreaga lume. De-a lungul ultimilor 35 de ani, trupa a fost asociată cu faimoasa mascotă, Eddie, care a apărut aproape pe toate albumele și coperte de single-uri, dar și în concerte.

Iron Maiden - The Evil That Men Do

Este al șaptelea single al trupei și al doilea extras de pe albumul din 1988, Seventh Son of a Seventh Son. A debutat pe locul șapte în topurile din UK, urcând apoi pe cinci. Titlul cântecului este luat din discursul lui Marcus Antonius când se adresa mulțimii romane după moartea lui Caesar din piesa de teatru al lui William Shakespeare, Julius Caesar („The evil that men do lives after them; The good is oft interred with their bones”). Din seria de trupe care au făcut cover după acest single se numără trupa finlandeză Conquest, în care Marco Hietala (Nightwish) este co-vocalist, dar și Maiden uniteD care a făcut un cover acustic împreună cu violoncelistul Perttu Kivilaakso de la Apocalyptica.

Iron Maiden - Run to the Hills

Cântecul se axează pe conflictul dintre coloniștii europeni din Lumea Nouă și triburile native americane în perioada colonizării și a expansiunii spre vest. A fost scris din ambele perspective, prima parte fiind scrisă din perspectiva nativilor, iar restul cântecului din cea a europenilor. Single-ul a fost extras de pe albumul din 1982, The Number of the Beast și rămâne în continuare unul dintre cele mai populare ale trupei. În topul VH1 al celor mai bune 40 de cântece metal, s-a plasat pe locul 27, iar în Greatest Hard Rock Songs, pe locul 14.

Iron Maiden - Flight of Icarus

A fost primul single lansat în America, obținând locul 8 în topul Billboard și locul 11 în topurile din UK. Cântecul este bazat pe mitul antic grec al lui Icar, cel care a fost întemnițat cu Daedalus, tatăl său, în palatul din Knossos, Creta. Pentru a scăpa, cei doi au construit o pereche de aripi din ceară. Icar nu și-a ascultat tatăl și când s-a apropiat de soare, a căzut în mare pentru că aripile s-au topit. Vocalistul Brice Dickinson a modificat povestea originală și a transformat-o într-o alegorie a rebeliunii adolescentine împotriva autorității adulților, lucru care l-a condus de altfel pe Icar la moarte.

Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son

Single-ul a fost extras de pe albumul din 1988 cu același nume și este bazat pe romanul fantasy al lui Orson Scott Card, Seventh Son. Această piesă reprezintă conceptul întregului album, restul pieselor fiind conectate cu capitolele cărții. Povestea începe cu nașterea copilului care este moștenitor al unor puteri paranormale speciale, chiar dacă nu este conștient de ele. E un cântec complex, cu schimbări constante ale ritmului și în care se evidențiază în special abilitățile fenomenale ale lui McBrain la tobe.

Iron Maiden - Speed of Light

„Speed of Light” a fost extras de pe al 16-lea album, The Book of Souls. Videoclipul, lansat pe 14 august 2015, a fost realizat de Llexi Leon, creatorul seriei de comic book-uri Eternal Descent. Acesta este adus ca un omagiu a 4 decenii de gaming și îl are ca personaj principal pe mascota trupei, Eddie care călătorește prin 35 de ani de istorie de jocuri video. Efectele vizuale au fost asigurate de The Brewery, care a lucrat la filme precum Sex & Drugs & Rock & Roll (2010) și Spike Island (2012), dar și la serialul din 2014, Fleming: The Man Who Would Be Bond.

Iron Maiden - 2 Minutes to Midnight

Cântecul a fost scris de Adrian Smith și Bruce Dickinson, iar titlul face referire la Doomsday Clock, un ceas simbolic folosit de către buletinul oamenilor de știință atomică. El reprezintă numărătoarea inversă la o potențială catastrofă globală. În septembrie 1953, ceasul a fost la 2 minute depărtare de miezul nopții, când Statele Unite și Uniunea Sovietică testau bombele H. Single-ul apare în jocul din 2002 Grand Theft Auto: Vice City, dar și în Guitar Hero 5 din 2009, unde este puternic cenzurat.

Iron Maiden - The Trooper

A fost lansat pe 20 iunie 1983 și este extras de pe al patrulea album, Piece of Mind. Single-ul „The Trooper” a fost compus de basistul Steve Harris și este un cântec care se bazează pe o manevră militară din Bătălia de la Balaclava (1854), din timpul Războiului Crimeii, dar și din poemul Lordului Tennyson, cu același nume. Piesa a fost inclusă pe jocurile video Guitar Hero 2, Carmageddon 2 și Rock Band, a fost menționată în romanul lui Max Brooks, World War Z și în prezent este folosită în deschiderea documentarului Metal Evolution.

Iron Maiden - Fear of The Dark

„Fear of the Dark” este extrasă de pe albumul cu același nume din 1992 și marchează al 26-lea single lansat al trupei. Piesa a ajuns pe locul 8 în topurile din UK. În 1994 a fost nominalizată și la Grammy, la categoria Best Metal Perfomance, dar a pierdut în fața lui „I Don't Want to Change The World” a lui Ozzy Osbourne. Versurile cântecului spun povestea unui om căruia i-a fost mereu frică de întuneric. El amintește de momentele cânt mergea singur și evocă sentimentele pe care le are în timp ce se plimbă prin noapte.

Iron Maiden - The Number of the Beast

Lansată în 1982, piesa a creat o adevărată controversă în Statele Unite printre grupurile religioase. Cu toate acestea, rămâne în continuare una dintre cele mai populare piese ale trupei, fiind inclusă aproape în toate concertele. Conform basistului, Steve Harris, s-a inspirat din coșmarul pe care l-a avut după ce s-a uitat la filmul Damien: Omen II. Cântecul începe cu pasaje recitate de către actorul englez Barry Clayton, care citează din Biblie.

Iron Maiden - Hallowed Be Thy Name

„Hallowed Be Thy Name” a fost compusă de Steve Harris pentru albumul din 1982, The Number of The Beast și este considerată una dintre cele mai bune piese heavy metal al tuturor timpurilor. A rămas în setlist-ul concertelor Iron Maiden încă de la lansare, exceptând turneul Maiden England Tour (2012-2014). Povestea se învârte în jurul unui prizonier condamnat la spânzurătoare. S-au făcut multe cover-uri ale acestei piese, versiunile fiind realizate de trupe ca Dream Theater, Machine Head, Cradle of Filth și Iced Earth.

Trending