Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Hozier, "nerușinat de romantic" și intrigant de sincer - VIDEO

Hozier crede, ca și Son House, că singurul blues e cel dintre un bărbat și o femeie. Cu o listă consistentă de artiști legendari din blues, soul și jazz pe care îi ascultă de când avea 7 - 8 ani, tânărul artist irlanez a înțeles destul de repede care sunt valorile muzicii și unde își dorește să ajungă. Blues-ul și iubirile adolscentine i-au conturat compozițiile, pe care deja le consideră "nerușinat de romantice", reproșându-și cumva că a rămas captiv unui subiect. Considerând, însă, că ”Take Me To Church” este nominalizată la Grammy în categoria ”Piesa anului”, noi credem că un astfel de romantism nu i-ar strica industriei muzicale.

Publicat

pe

Hozier
Hozier

"Cred că totul a pormit de la Nina Simone. Când aveam 7 sau 8 ani, obișnuiam să-i ascult unul dintre albume în fiecare noapte, înainte de a merge la culcare. Pentru mine, vocea ei era totul. Cei mai buni vocaliști care îmi vin în minte sunt femei. Nu găsesc niciun vocalist care să ajungă la nivelul Ellei Fitzgerald. Vocea ei are o tristețe imaculată - chiar și în piesele mai optimiste are ceva profund afectat în stilul de a interpreta." - Andrew Hozier-Byrne pentru The Guardian

Așa cum probabil e ușor de intuit, Hozier a crescut într-o familie cu o colecție generoasă de viniluri cu muzicieni din anii ”sănătoși” ai industriei. Tatăl său este cântăreț de blues, acest lucru cântărind enorm pentru tânărul Hozier, ce a început să iubescă acest gen muzical încă din copilărie.

Primii pași către o carieră în muzică i-a făcut la 15 ani, când a pus bazele unei formații. În perioada cursurilor de la Trinity College din Dublin a început să înregistreze demo-uri pentru Universal Music, în final ajungând să renunțe la facultate pentru a-și dedica timpul muzicii.

Single-ul care a spart gheața, plasându-l în atenția mediatică și pe podiumul clasamentelor (prima poziție în topul irlandez și poziția a 2-a în SUA) a fost ”Take Me To Church”, o compoziție despre ”sexualitate și umanitate”. Melodia a fost recent nominalizată la Grammy, intrând în cursa pentru ”Piesa anului 2014”.

Hozier - Take Me To Church

Înainte de lansarea albumului său de debut și semnarea unui contract cu Island, Hozier a trecut prin experiența nefastă a producătorilor care încearcă să ”cioplească” artiștii după chipul și asemănarea vedetelor comerciale.

"Primele mele compoziții înregistrate în studio erau orientate spre un fel de pop, cu care nu mă simțeam confortabil deloc. Apoi, spre finalul anului trecut, am realizat că nu am fost niciodată mulțumit pe deplin de implicarea producătorilor și că probabil nu voi fi niciodată. Chestia asta ține pe de o parte de ego și pe de altă parte de încăpățânare. Așa că m-am hotărât să-mi produc singur muzica."

Când a început să înregistreze primul său EP și-a descoperit, treptat, identitatea artistică, precum și un prieten de nădejde în studio - producătorul Rob Kirwan, ce l-a făcut să-și schimbe perspectiva asupra producției.

"Aproape că începusem să urăsc ideea de studio pentru că mă gândeam <<OK, ce va trebui să sacrific de data asta?>>. E o negociere continuă. Acum, însă, lucrurile sunt foarte diferite. Rob (producătorul său) e foarte cool în legătura cu producția. Pur și simplu încearcă să scoată ce e mai bun dintr-o piesă."

Hozier - Jackie And Wilson

În ce privește tematica pieselor de pe primul său album, lansat în septembrie 2014, Hozier recunoaște cu o maturitate atipică celor 24 de ani ai săi că în mare compozițiile sale sunt "nerușinat de romantice", dar că acest lucru a fost oarecum inevitabil. Primele iubiri din viața unui adolescent lasă urme adânci.

"Atunci când te îndrăgostești, totul moare. Te privești oarecum murind într-un mod extraordinar și observi cum într-o perioadă foarte scurtă de timp toate lucrurile în care credeai au dispărut. Spun asta în sensul unei experiențe de tipul moarte - renaștere."

Hozier observă, de asemenea, că legătura dintre muzica sa și tematica iubirii vine și pe filiera blues-ului cu care a crescut.

"Cred că stilul meu de a scrie e influențat de muzica blues pe care o ascult. Son House a spus la un moment dat că singurul blues e cel dintre un bărbat și o femeie. Nu există înlocuitor pentru experiență: a ști ce înseamnă să fii îndrăgostit și a putea scrie piese despre asta."

Tânărul artist irlandez simte deja presiunea următoarelor lansări, dar o acceptă. Este conștient că următoarele piese vor avea tematici diferite, dar că acest lucru e firesc, muzică evoluând odată cu vârsta și experiența.

"Nu voi scrie piese la fel de grele ca Take Me to Church, iar videoclipurile nu vor avea aceeași abordare....dar trebuie pur și simplu să accepți asta."

Hozier - Someone New (live sessions)

Albume noi

Hozier a lansat EP-ul "Unheard" - AUDIO

Hozier își răsfață ascultătorii cu o serie de piese nemaiauzite până acum pe care le-a lansat sub forma EP-ului "Unheard". Mai multe detalii despre acest material, precum și audiția melodiilor găsești în articol.

Publicat

pe

Copertă album Hozier "Unheard"
Copertă album Hozier "Unheard" │ FOTO: captură YouTube / Hozier

Deși au trecut doar câteva luni de la cel mai nou album semnat Hozier, artistul irlandez mai are de spus câteva lucruri, muzical vorbind. Astfel, pe 22 martie, muzicianul a lansat "Unheard", un EP compus din patru cântece. "Too Sweet", "Wildflower and Barley", "Empire Now" și "Fare Well" sunt piesele care nu au ajuns pe "Unreal Unearth", dar care meritau o prezentare oficială.

"Vreau să vă mulțumesc sincer tuturor pentru dragostea și sprijinul pe care le-ați arătat în călătoria <<Unreal Unearth>> din ultimele luni. A fost o adevărată bucurie să împărtășesc muzica cu voi și să înțeleg cum aceste cântece au intrat în viețile voastre.

De asemenea, îmi face plăcere să anunț lansarea mai multor piese din sesiunile pentru album care nu au putut face parte din lansarea inițială. Acestea sunt cântece care ar fi putut ajunge în cercurile lăcomiei, limbo-ului, violenței și, respectiv, "ascensiunii" exterioare, dar nu au reușit din diferite motive. Mă bucur foarte mult că voi putea să le împărtășesc cu voi.

Vă mulțumesc din nou pentru toată susținerea voastră, sper că vă plac aceste melodii noi și aștept cu nerăbdare să ne vedem în curând la concertele viitoare!", a transmis Hozier.

Pe 18 august 2023, artistul a lansat "Unreal Unearth", un album ambițios, format din 16 piese inspirate de "Infernul" lui Dante și structurate în jurul celor nouă cercuri ale iadului.

Ascultă EP-ul "Unheard":

Too Sweet

Wildflower and Barley

Empire Now

Fare Well

Citește în continuare

Trending