Urmărește-ne în Social Media

Albume noi

Nicu Covaci vorbește despre noul album Phoenix - VIDEO

Nicu Covaci prezintă componența actuală a trupei Phoenix, motivele care au stat la baza alcătuirii ei și oferă informații despre viitorul album. Producția realizată cu forțe foarte tinere va aduce în prim plan figurile voievozilor români, preluând texte cu mesaje de la autori precum Coșbuc, Eminescu, Macedonski sau Arghezi.

Publicat

pe

Nicu Covaci
Nicu Covaci

După aproape 10 ani de pauză discografică, de la "Baba Novak" din 2005, Nicu Covaci pregătește un nou album Phoenix. Realizat cu o echipă nouă, discul aduce deopotrivă un sound nou și idei noi, dar și o reîntoarcere - din punct de vedere muzical și compozițional - la rădăcinile arhaice care au transformat proiectul Phoenix în unicat încă din anii 70.

Albumul aflat în discuție cuprinde vreo 10 piese noi, care au fost înregistrate cu un colectiv tânăr. Din acesta fac parte un chitarist de 11 ani - Andrei Cerbu - și un toboșar de 14 ani - Flavius Hosu (mai multe detalii aici). Dintre vechii săi colaboratori au rămas Dzidek Marcinkiewicz (clape) și Volker Vaessen (bas), doi instrumentiști cu care Nicu Covaci cântă de peste 30 de ani.

"Sper să pot duce încă o vreme această sarcină pe care mi-am luat-o, dar, deși lumea spune că sunt nebun, vreau să stau în sală și să aplaud o tânără formație Phoenix. Phoenix trebuie să meargă mai departe, cineva trebuie să ducă steagul mai departe, chiar și atunci când eu n-am să mai fiu pe scenă. Este dorința mea supremă.", afirmă Nicu Covaci.

Producția aduce împreună ca fir epic povești ale marilor voievozi români în cadrul unor compoziții complexe cu mesaj puternic. Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân sau Mihai Viteazul sunt prezentați prin intermediul unor texte consacrate ale scriitorilor clasici (Coșbuc, Eminescu, Macedonski, etc), împletindu-i astfel pe "cei ce ne-au dat nume" cu "cei ce ne-au dat neam" într-un album de spirit românesc și cultură valoroasă, rar întâlnită în peisajul comercial al muzicii de astăzi.

"Am ales cele mai interesante (texte), direcționate spre luptă și spre vitejie, spre șira spinării. Este exact ceea ce poporul român are nevoie astăzi. Șira spinării - unde ne este?", spune Nicu Covaci despre tematica viitorului disc Phoenix.

Prima audiție a noului album Phoenix

Noul album va putea fi ascultat și achiziționat cu prilejul concertului "Vino, Țepeș!" programat joi, 16 octombrie 2014, în Berăria H din București.

Componența Phoenix pentru noul album din 2014:

  • Costin Adam (voce)
  • Dan Albu (chitară, voce)
  • Sergiu Corbu Boldor (vioară, voce)
  • Dzidek Marcinkiewicz (clape)
  • Volker Vaessen (bas)
  • Andrei Cerbu (chitară)
  • Flavius Hosu (tobe)
  • Nicu Covaci (chitară, voce)

Urmărește-l pe Nicu Covaci într-o prezentare video realizată de George Groșescu:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=znLsoxVqsg8]

Apasă pe eveniment pentru informații suplimentare:

Concerte joi, 16 octombrie 2014

Phoenix - Vino, Țepeș!

Loc
Berăria H
Comentează

Lifestyle

A murit fondatorul Phoenix, Moni Bordeianu; Muzicianul avea 75 de ani

Pe 6 februarie 2024 am pierdut o legendă a muzicii rock şi folk româneşti, pe Moni Bordeianu. Acesta a fost unul dintre fondatorii trupei Phoenix şi a încetat din viaţă la vârsta de 75 de ani. Ce mesaj a transmis Nicu Covaci aflaţi în articol.

Publicat

pe

Moni Bordeianu si Nicu Covaci
Moni Bordeianu si Nicu Covaci │ FOTO: Nicu Covaci www.facebook.com

Pe numele său complet Florin Bordeianu, artistul s-a născut la Dudeştii Noi, Timiş pe 26 februarie 1948. A fost muzician, cântăreţ, compozitor şi textier. S-a remarcat în anii 1960, ca solist vocal al formaţiei Phoenix. A abordat şi genul de muzică beat, provenit din occident şi inspirat de The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones.

Grupul Sfinţii din Timişoara aducea aceste influenţe la noi, iar trupa şi-a schimbat numele apoi în Phoenix. Moni Bordeianu a fost acolo de la început, din 1962. A cântat la tobe o scurtă perioadă, devenind apoi solist principal al grupului. A păstrat acest rol până în 1970, când a emigrat în Statele Unite ale Americii.

Apariţiile sale scenice aminteau de cele ale lui Mick Jagger, care i-a şi fost inspiraţie muzicianului. Florin Bordeianu şi Nicu Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din priii ani ai Phoenix, "perioada beat". Bordeianu avea să revină în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, atunci când Nicu Covaci era singurul component rămas din anii '60.

A cântat cu Phoenix până în 1978, an în care grupul se destrăma. După 1990 au mai fost colaborări sporadice cu Phoenix, iar în 1998 se lansa albumul "Vremuri, anii 60", cu vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni la voce.

În 2008 apărea albumul "Back to the Future...", cu înregistrări noi, atribuite lui Phoenix & Mony Bordeianu.

Nicu Covaci a transmis următorul mesaj emoţionant la aflarea morţii colegului său:

A plecat să deschidă alt drum cel care l-a deschis pe primul... Îţi mulţumim, Moni, pentru că ceea ce avem acum tu ai început!
Pe un munte, într-o ţară
foarte-ndepartata
stă un om cu ochii-nchisi
şi spune ce ne-aşteaptă.
Lumea nu-l asculta
îl crede un nebun
căci vorbele lui sunt
ca nişte lovituri de tun.
El stă singur şi liniştit
Dar în ochii lui închişi
Vede al lumii asfinţit
Nebunul cu ochii lui închişi.
Zilele trec una după alta
sus pe munte
şi vocea lui se aude clar,
spunând foarte multe.
Lumea cea întreagă
nu se-opreşte să-l asculte
îl vede un nebun ce-ndruga
multe vorbe-absurde!

Pe 16 octombrie 2022 trupa Phoenix s-a reunit la premiera de filmului documentar "Phoenix - Povestea", la Sala Palatului, cu participarea lui Mony Bordeianu, Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi.

Citește în continuare

Trending