Urmărește-ne în Social Media

JOINewArtist

Lorde, viitorul sună "regește" - VIDEO

Pentru cei care nu au auzit până acum de Lorde, menționăm că numele nu desemnează o trupă formată dintr-o adolescentă și un câine (cum ar putea sugera fotografia). Pentru cei care au auzit de Lorde, dar nu știu foarte multe despre ea, începem cu precizarea că nu este originară din UK, ci din Noua Zeelandă. Are 17 ani și 4 nominalizări la Grammy 2014. Detalii pe larg la JOINewArtist.

Publicat

pe

Lorde
Lorde │ FOTO: thegfa.wordpress.com

Ella Maria Lani Yelich-O'Connor sau Lorde, așa cum i se spune în media, este o tânără adolescentă din Devonport, Noua Zeelandă, care a reușit să semneze un contract cu Universal când avea doar 13 ani. Părinții săi sunt originari din Croația și Irlanda, mama sa scriind poezie. Nu a știut de la bun început că vrea să facă muzică, însă întotdeauna a fost atrasă de artă și aristocrație. Ideea de burghezie, regi și regine a fascinat-o într-atât încât s-a reflectat și asupra numelui său de scenă. Inițial s-a gândit la pseudonimul Lord, însă a optat în final pentru Lorde, prima variantă părându-i-se prea masculină.

A crescut ascultând muzica soul pe care o îndrăgeau și părinții săi, printre artiștii favoriți fiind  Etta James și Otis Redding. Îi place, de asemenea, Cat Stevens, Neil Young și Fleetwood Mac. În contrast cu aceste nume, Lorde ascultă și rap, artista apreciindu-i pe Nicki Minaj și Kanye West.

Vorbind despre adolescența sa timpurie, artista în vârstă de 17 ani mărturisește că a fost un copil ciudat, atipic, fiind încântată de lucrurile care în general îi plictisesc pe tineri.

"Încă de mică obișnuiam să merg la cinema pentru a vedea filmele lui David Lynch. Citeam foarte multe cărți ciudate și îmi plăcea să-mi petrec zilele prin muzee. Eram genul acela de copil. Aveam prieteni mai în vârstă decât mine. Nu am știut, însă, ce vreau să fac în viitor - compunerea de piese și cântatul erau pentru mine un hobby. La un moment dat, când lucram la EP-ul "The Love Club" cu Universal, am realizat că asta vreau să fac de acum înainte", a povestit Lorde pentru www.interviewmagazine.com.

Pe EP-ul de debut "The Love Club", lansat în martie 2013, s-a aflat și single-ul devenit hit în 11 țări - "Royals". Piesa a staționat pe prima poziție 9 săptămâni la rând în Billboard Hot 100, fiind nominalizată recent la 3 Premii Grammy în categoriile Best Pop Solo PerformanceSong of the Year și Record of the Year.

Lorde - "Royals"

Piesa cu un sound minimal, art pop, este răspunsul artistei la ceea ce se întâmplă acum în industria muzicii pop. "Royals" a fost compusă de Lorde în aproximativ jumătate de oră, piesa fiind apoi șlefuită de Joel Little, un tânăr producător din Noua Zeelandă.

Succesul răsunător înregistrat cu single-ul de debut i-a adus automat statutul de persoană publică. Lorde, însă, nu este încântată de ideea de faimă, mărturisind că se simte norocoasă că și-a început cariera în Noua Zeelandă, unde nu prea există conceptul de star.

"Asta este partea bună a faptului că sunt din Noua Zeelandă. Aici nu se acordă atenție ideii de celebritate sau faimă. Se întâmplă să ai prieteni comuni pe Facebook cu persoanele faimoase de aici, dacă înțelegi ce vreau să spun. Într-adevăr, lumea începe să mă recunoască, ceea ce e ciudat. Dar în Noua Zeelendă e ușor să te ascunzi de lucrurile astea. Mă simt norocoasă că am o familie grozavă...merg la o școală publică și atunci când intru transpirată în clasă, pentru că vara temperaturile sunt foarte ridicate, mă gândesc : <<în mod clar nu sunt atât de cool>>."

Unul dintre cele mai emoționante momente din cariera sa a fost acela al întâlnirii cu David Bowie. Nonconformistul artist o apreciază foarte mult pe Lorde, declarând că atunci când o ascultă simte că muzica vine de undeva din viitor.

"În momentul în care cineva ca David Bowie îți spune că atunci când te ascultă e ca și cum ar asculta ceva din viitor am simțit că pot să mor atunci din punct de vedere creativ și să fiu fericită pentru totdeauna. Nu povestesc, în general, despre această experiență, pentru că a însemnat enorm pentru mine și am impresia că aș transforma momentul în ceva banal dacă aș vorbi tot timpul despre asta. E ceva intim, special."

Lorde a lansat albumul de debut, "Pure Heroine", în septembrie 2013. Discul cu un sound electro art-pop cu influențe dark wave a fost un succes comercial, debutând pe prima poziție în topurile din Australia, Noua Zeelandă și SUA (Top Alternative Albums). "Pure Heroine" este, de asemenea, nominalizat la Premiile Grammy 2014 la categoria Best Pop Vocal Album.

Lorde - "Team"

Trending