Urmărește-ne în Social Media

Lifestyle

Turnul Eiffel este folosit ca instrument muzical - VIDEO

Turnul Eiffel este folosit ca instrument muzical de compozitorul Joseph Bertolozzi pentru materialul "Tower music". Află cum se produc sunetele.

Publicat

pe

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel

Compozitorul american Joseph Bertolozzi vrea să ofere Turnului Eiffel o nouă semnificație. Acesta a transformat celebrul monument în principalul instrument muzical al noii sale compoziții. Materialul se va intitula "Tower music" și va fi gata peste aproximativ 9 luni. Compozitorul a strâns aproape 2.000 de fragmente muzicale generate de structura de oțel, de balustrade, panouri și grinzi. Acesta va combina sunetele pentru a crea acorduri și melodii, ce vor fi acompaniate de o bază de percuție.

Joseph Bertolozzi și echipa sa înregistrează sunetele generate de Turnul Eiffel

Joseph Bertolozzi și echipa sa înregistrează sunetele generate de Turnul Eiffel │ FOTO: www.facebook.com

Bertolozzi a ajuns la Paris pe 27 mai, iar de atunci petrece fiecare zi la Turnul Eiffel împreună cu echipa sa pentru a strânge sunete. Acesta se folosește de cât mai multe instrumente de percuție și materiale pe care le lovește cu intensități diferite de suprafața turnului. Grupul este o adevărată atracție, iar turiștii nu ezită să se oprească și să-l ajute pe Bertolozzi cântând.

"Totul vibrează, chiar și Turnul Eiffel vibrează, deci, dacă poți să-l lovești în așa fel încât să realizezi sunete pe care le poți încadra la notele muzicale, atunci poți compune muzică" - Joseph Bertolozzi

Proiectul ambițios al lui Bertolozzi nu se oprește aici. Compozitorul vrea să se întoarcă la Paris în 2014 pentru a interpreta live compoziția finală, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la construcția Turnului Eiffel. Un astfel de concert ar implica peste 100 de muzicieni și microfoane instalate pe întreaga structură de oțel. Pe de altă parte, managerii turnului sunt îngrijorați de problemele de securitate care pot apărea, astfel că nu s-au decis încă dacă îi vor da compozitorului aprobarea pentru organizarea evenimentului.

Înainte de a începe înregistrările la Turnul Eiffel, compozitorul de 54 de ani și-a pus în practică ideea chiar în orașul în care locuiește, New York. Construcția pe care a transformat-o în instrument muzical a fost celebrul pod suspendat Mid-Hudson. Albumul s-a intitulat "Bridge music" și a fost lansat în 2009. Materialul a ajuns pe locul 18 în topul Billboard de muzică clasică.

Joseph Bertolozzi a transformat Turnul Eiffel în instrument muzical

Comentează

Trending