Urmărește-ne în Social Media

Articole

TOP: Cele mai inedite concerte - VIDEO

Cât de mult contează locul ales pentru a susține un concert? Destul de mult, credem noi, luând în considerare doar câteva dintre multele exemple pe care ni le oferă istoria industriei muzicale.

Publicat

pe

Top concerte în locuri inedite
Top concerte în locuri inedite

Judecând după prestațiile care au scris istorie de-a lungul anilor am putea aprecia că mesajul și simbolistica din spatele unei interpretări live pot fi puse în valoare printr-o locație bine aleasă. Cu cât au părut mai neobișnuite la început, cu atât mai memorabile s-au dovedit a fi la final, un indiciu poate asupra "căilor misterioase" ale gândirii creative.

Concert la Pompeii (Pink Floyd, 1972)

"Ești mulțumit de înregistrarea concertului?"
"Cum adică mulțumit?"
"Adică ți se pare interesant?"
"Cum adică interesant?"
(Roger Waters, într-un interviu  acordat regizorului Adrian Maben în 1972)

Înainte ca albumul "The Dark Side Of The Moon" să vadă zorii topurilor internaționale, Pink Floyd înregistra în Pompeii concertul care avea să devină o pagină de istorie în industria muzicală.  La momentul respectiv trupa avea în palmares 6 albume, dintre care "Atom Heart Mother" câștigase un prim loc fruntaș în topurile din UK. Capodoperele formației însă de-abia acum urmau să vină. Luând o pauză de la concertat în cluburi, pub-uri și alte spații restrânse, Pink Floyd s-a reorientat către ruinele din Pompeii, fost amfiteatru în Roma Antică. Mulți probabil i-au crezut atunci nebuni, dar au realizat mai târziu că inițiativa a fost de fapt un salt creativ ce nu va mai putea fi reprodus. Într-o atmosferă încărcată de misticism, muzica Pink Floyd a căpătat pentru prima oară acea rezonanță definitorie, ce a dăinuit peste ani, rămânând impregnată adânc în mintea ascultătorilor și după destrămarea trupei. Pentru fani și nostalgici, Roger Waters susține în continuare concerte. Anul acesta va ajunge și la București, show-ul grandios The Wall urmând să aibă loc pe 28 august în Piața Constituției.

Concert la piramide (Jean Michel Jarre, 1999)

În 1999, de Revelion, Jean Michel Jarre susținea un concert imens, acompaniat de un extravagant joc de lumini, pentru a celebra trecerea în noul mileniu și 5000 de ani de civilizație în Egipt. Sub denumirea "The 12 Dreams of the Sun" artistul a interpretat live piese de pe noul său album, "Metamorphoses", cântând într-un deșert în apropiere de Giza.

Concert în închisoare (Johnny Cash, Folsom Prison, 1968)

Concertul susținut de Johnny Cash la Falsom Prison în 1968 rămâne unul dintre momentele istorice ale industriei muzicale și totodată material artistic pentru unul dintre cele mai bune albume live înregistrate vreodată. După acest concert, notorietatea lui Johnny Cash a crescut simțitor, mulți considerându-l un deschizător de drumuri în ce privește reformarea sistemului politic din acele vremuri.

"Nu m-am gândit la momentul respectiv ca la un moment de cotitură și reformă. Pur și simplu nu cred că închisorile vor duce vreodată la ceva bun...Nu te alegi cu nimic bun de pe urma închisorii", declara Johnny Cash.

Concert pe acoperișul Palatului Buckingham (Brian May, 2002)

Nu știm cât de "posh" a fost Brian May atunci când a interpretat "God Save The Queen" pe acoperișul Palatului Buckingham, dar bănuim că reprezentația a fost cel puțin "british" și că a intrat fără dificultate în top 10 momente istorice ale rock-ului britanic. Ce poate fi mai "înălțător" decât un imn interpretat la chitară în fața a peste un milion de spectatori prezenți la Golden Jubilee Concert în 2002?

Concert sub apă (Katie Melua, 2006)

Katie Melua a intrat în Cartea Recordurilor susținând în 2006 un concert subacvativ la 303 metri sub nivelul mării, în zona unei platforme norvegiene Statoil din Marea Nordului. Cu ajutorul a 16 elicoptere și 3 submarine pentru marfă au fost transportate sub apă 22 de tone de echipament. Întregul spectacol a fost înregistrat și lansat în 2007 pe DVD-ul "Concert Under the Sea".

Concert pe Wall Street (Rage Against The Machine, 2002)

Dacă nu fuseseră suficient de clari în privința poziției pe care o au față de capitalism prin piesele "Killing In The Name" și "Take The Power Back", Rage Against The Machine au găsit un mod mai agresiv de a protesta. Înregistrarea videoclipului "Sleep Now In The Fire" ce a avut loc pe Wall Street în 2002 s-a soldat cu restricții din partea poliției și sute de fani revoltați.

Concert în avion (James Blunt, 2010)

James Blunt deține recordul Guinness World Record pentru prestația live susținută la cea mai mare altitudine. Concertul din 2010 a avut loc într-un avion la o altitudine de 12.802 metri. Solistul a interpretat atunci cele mai populare piese ale sale, printre care și hit-ul "You're Beautiful".

Concert într-o fabrică părăsită (Sigur Rós, 2006)

Când Sigur Ros s-a întors acasă în Islanda, în 2006, a început o serie de concerte neanunțate. Inițiativa de a cânta în localuri mici, precum cafenele, sau chiar pe stradă, în fața unei biserici, s-a transformat într-un inedit documentar intitulat "Heima". Unul dintre cele mai ciudate locuri în care artistul a concertat este într-o fostă fabrică de conserve de pește, care suprinzător, a creat o atmosferă live excelentă.

Concert pe acoperiș (Beatles, 1969)

Selecția noastră nu îi putea omite pe cei de la Beatles, care în 1969 concertau pe acoperiș. Ceea ce face ca acest concert să fie inedit nu este însă doar locația în sine, ci faptul că prestația a luat publicul pe nepregătite, show-ul nefiind anunțat. "Let it be" spuneau ei atunci, într-un recital spontan ce avea să rămână în amintirea ascultătorilor pentru totdeauna.

Concert în Antarctica (Metallica, 8 decembrie 2013)

Printre pinguini înghețați și câțiva fani înflăcărați, Metallica a stârnit un viscol de decibeli în Antarctica. Formația a încălzit prin căldura metalului aerul geros de la Polul Sud. În cadrul evenimentului, ce s-a desfășurat în interiorul unui dom, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett și Robert Trujillo au interpretat 10 piese. Concertul a fost sponsorizat de Coca-Cola Zero, care a adus în audiență 10 fani din Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica și Mexic.

"Acesta a fost cel mai deosebit show pe care l-a susținut Metallica până acum. Trupa, câștigătorii concursului, cercetătorii științifici (din Rusia, Coreea de Sud, China, Polonia, Chile, Brazilia și Germania) și întreaga echipă, toți ne-am înghesuit în acest mic dom de pe eliportul Carlini din Antarctica. Energia din acest dom de mici dimensiuni este uimitoare! Cuvintele nu pot descrie cât de fericiți au fost toți cei prezenți. (...) Nu știm încă dacă la eveniment au participat și pinguini." - Metallica

Muzică și film

O serie de patru documentare The Beatles va fi lansată în 2027

Ce este mai interesant decât un documentar despre The Beatles? Patru documentare despre legendara trupă. Regizorul Sam Mendes pregătește patru filme, fiecare concentrându-se pe câte un membru al formației. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Videoclip The Beatles - Now And Then
Videoclip The Beatles - Now And Then │ FOTO: captură YouTube

O serie de filme documentare despre The Beatles este în prezent în lucru sub regia lui Sam Mendes. Proiectul a primit o aprobare oficială. Cele patru filme vor spune povești interconectate, câte una din punctul de vedere al fiecărui membru al trupei. Sony Pictures a achiziționat drepturile asupra filmelor și intenționează să le lanseze pe toate în 2027.

Sam Mendes va produce filmele împreună cu Pippa Harris de la Neal Street Productions, Julie Pastor de la Neal Street și Jeff Jones, care este CEO al companiei The Beatles Apple Corps Ltd. Acesta din urmă a declarat:

"Apple Corps este încântat să colaboreze cu Sam, Pippa și Julie pentru a explora povestea unică a fiecărui membru Beatles și pentru a le aduce împreună într-un mod captivant și inovator. Sprijinul adus de Sony Pictures, susținând scopul și viziunea creativă a proiectului încă de la început, a fost de neprețuit pentru noi toți."

Multe aspecte rămân de rezolvat, inclusiv distribuția, dar și scenariștii. Documentarul în patru părți al lui Mendes este doar cel mai recent proiect care prezintă istoria The Beatles. În 2021, Peter Jackson a lansat în premieră "The Beatles: Get Back", un documentar de opt ore axat pe realizarea albumului "Let It Be".

Recentele lansări din industria cinematografică arată că documentare muzicale câștigă din ce în ce mai mult teren, dar și o apreciere reală din partea publicului. De exemplu, "Bob Marley: One Love" s-a bucurat de succes, ca să nu mai vorbim de "Taylor Swift: The Eras Tour", care a obținut la box office-ul global 261 de milioane de dolari. În plus, alte proiecte din această categorie fie așteaptă să primească undă verde, fie sunt deja în lucru. Menționăm aici un documentar despre Bee Gees, regizat de Ridley Scott, și un film biografic despre Michael Jackson, realizat de Antoine Fuqua pentru Lionsgate.

Citește în continuare

Industria muzicala

VIDEO: Brian May și Tony Iommi au interpretat împreună o porțiune din piesa "Paranoid"

Legendarii chitariști Brian May (Queen) și Tony Iommi (Black Sabbath) și-au unit forțele pentru un scurt moment muzical. Cei doi au interpretat cunoscutul riff din piesa "Paranoid", ca parte a unui episod din seria documentară "Greatest Guitar Riffs". Detalii și video în articol.

Publicat

pe

Brian May și Tony Iommi
Brian May și Tony Iommi │ FOTO: captură YouTube / Guitar World

Brian May și Tony Iommi au stat la povești muzicale în cadrul unui episod din seria "Greatest Guitar Riffs". Proiectul, compus din trei părți, analizează unele dintre cele mai faimoase riff-uri din istoria muzicii. Mai mult, telespectatorii sunt acompaniați în această călătorie de trei chitariști legendari - Tony Iommi de la Black Sabbath, Andy Summers de la The Police și Nancy Wilson de la Heart.

În episodul care îl are ca protagonist pe Iommi, apare și Brian May. Cei doi își amintesc cu nostalgie de trecut, de prima lor întâlnire de la începutul anilor '70, Iommi declarând că au fost "cei mai buni prieteni de atunci".

Când May îl întreabă pe Iommi de unde vin toate riff-urile sale grozave, muzicianul îi răspunde:

"Cred că din interior. În mod normal, ne vedeam de treabă și cântam ceva, iar Ozzy [Osbourne] spunea: <<Ce dracu e asta?>>. Dar pur și simplu se simțea firesc."

Apoi, artiștii intră într-o discuție despre "Paranoid" și Tony Iommi povestește modul în care cântecul a fost o adăugare de ultimă oră la cel de-al doilea album al trupei, care a ajuns să fie intitulat "Paranoid". În cele din urmă, Iommi începe să cânte cunoscutul riff al piesei, iar May i se alătură. La final, acesta spune în glumă:

"Este un riff bun! Va ajunge departe!"

Tony Iommi a dezvăluit recent că lucrează la muzică nouă, probabil pentru un viitor album solo. Între timp, Brian May are o serie de concerte în Japonia programate pentru luna februarie alături de Queen + Adam Lambert.

VIDEO: Brian May și Tony Iommi - Paranoid

Citește în continuare

Concerte & turnee

Jessie J, Roisin Murphy, Katie Melua concertează în cadrul "Timișoara 2023 la nesfârșit"

Jessie J, Roisin Murphy, Katie Melua, Delia, Sonics, EMAA, Klangphonics, unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului, vor urca pe scena evenimentului "Timișoara 2023 la nesfârșit", în Piața Unirii din Timișoara. Găsești în articol mai multe detalii.

Publicat

pe

Concert Jessie J la Electric Castle pe 22 iulie 2018 │ FOTO: Alex Vlad Covaci / InfoMusic.ro

Timișoara, Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, își va încheia anul de transformare cu un eveniment care se va desfășura între 7 și 10 decembrie. Această celebrare cu multiple fațete urmărește să încapsuleze bogăția și impactul călătoriei culturale întreprinse de-a lungul anului. Evenimentul este organizat și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program muzical "Timișoara 2023 la nesfârșit"

Vineri, 8 decembrie

De la ora 19:00, publicul îi va putea asculta pe Klangphonics, un trio german care produce și interpretează muzică electronică live. Folosind o combinație de instrumente acustice și elemente electronice, ei fac legătura între producător și formație live. Acest lucru are ca rezultat un sunet foarte natural, organic, păstrând în același timp energia asociată cu deep house și techno melodic. Pe scenă, tobele, chitara și diverse percuții sunt îmbinate cu sintetizatoare, creând un spectacol care funcționează la fel de bine în club sau în concert.

De la ora 19:55, pe scenă va urca Delia. Figură emblematică a muzicii românești și artistă completă, cu spectacole uimitoare. Inovatoare și proaspătă, mereu cu un pas înaintea tendințelor, Delia este o prezență constantă în topurile radio și autoarea unora dintre cele mai de succes piese de pe piață. Cameleonică și inspirată, Delia ar un stil ușor de recunoscut, show-uri remarcabile, o atitudine puternică și un stil mereu surprinzător.

De la ora 21:10, urcă pe scenă, pentru prima dată în Timișoara, Katie Melua, una dintre cele mai de succes cântărețe din Marea Britanie, cu peste 11 milioane de albume vândute și peste 56 de premii de platină. Melua își încântă publicul cu vocea sa unică, puternică și captivantă, cu interpretările sale impecabile și cu personalitatea sa fermecătoare. Scriitoare, compozitoare și aranjoare desăvârșită, Katie este, totodată, una dintre cele mai bine vândute artiste britanice din toate timpurile, cu 9 albume de studio multipremiate, cel mai recent fiind "Love & Money" (2023). Unele dintre cele mai cunoscute hituri ale sale includ "Nine Million Bicycles", "The Closest Thing to Crazy" și cover-ul celebrei piese "Wonderful Life".

Seara se va încheia cu un show aerian al trupei italiene Sonics, de la ora 22:15. Este una dintre primele trupe în lumea teatrului acrobatic aerian. Compania este formată din gimnaști, dansatori și atleți bine pregătiți, care creează împreună coregrafii acrobatice și noi spectacole aeriene pe aparate de scenă speciale și originale, de invenție proprie. Trupa Sonics a luat parte la evenimente majore, cum ar fi ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Torino din 2006 și ceremonia de deschidere a Stadionului Olimpic din Kiev pentru Campionatul European de Fotbal din 2012.

Sâmbătă, 9 decembrie

A doua zi, sâmbătă, 9 decembrie, spectacolul din Piața Unirii se reia, la ora 19:00, cu concertul artistei EMAA. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground. Colaborările ei cu Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce piese precum "Sufletu’ imun" și "Zburătorul" s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale. Artista a scris muzică pentru show-uri TV precum "Spy Master" și "Hackerville". Vocea ei specială i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, rezultând piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.

De la ora 20:00, Roisin Murphy va electriza publicul cu prezența ei scenică aparte. Având în palmares piese downtempo precum "Party Weirdo", hituri ca "The Time Is Now" și "Sing It Back", cu Moloko și o carieră solo extrem de diversă, care trece lejer de la cântece italiene la piese puternice precum "Let Me Know", publicul are prilejul să o asculte pentru prima dată în Timișoara pe cea mai inovatoare și mai neliniștită artistă din Marea Britanie. Cel mai recent album al ei, "Roisin Machine", a fost pregătit în liniște timp de două decenii, iar producția lui a durat zece ani.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Jessie J, la rândul ei pentru prima dată în Timișoara, care va urca pe scenă de la ora 21:15. Artista este câștigătoare a mai multor premii Brit și nominalizată la premiile Grammy și are peste 1,5 miliarde de stream-uri, nenumărate albume de aur și platină și 23 de milioane de înregistrări vândute până în prezent. În 2011, ea și-a croit un loc pe scena mondială cu "Who You Are", care a primit discul de platină și s-a clasat în Top 15 al Billboard Top 200. Piesa "Price Tag" a ajuns pe locul 1 în 18 regiuni și, în cele din urmă, a devenit cvadruplu album de platină. I-a urmat "Domino", dublu album de platină. Au urmat nenumărate distincții, printre care prestigiosul premiu Brit, premiul BBC "Sound of 2011" și o invitație de a fi ambasadoare a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Piesa "Bang Bang", cu Ariana Grande și Nicki Minaj, a dominat topurile în 2014 și a obținut șase albume de platină.

Accesul la concertele din Piața Unirii din Timișoara este gratuit

Citește în continuare

Trending