Urmărește-ne în Social Media

Toate stirile

Cum a fost la Rock the City - Guns N' Roses

Concertul ce a închis Rock the City 2012 a fost de departe mai bun decât cel din 2010. Nu numai pentru că a durat mai mult și a început cu o întârziere rezonabilă, dar Axl a fost mai bun, iar sonorizarea chiar a fost OK. Urmărește fotografii din timpul concertului.

Publicat

pe

GN'R în concert la București
GN'R în concert la București

Inițial am plecat de la premisa că un nou concert Guns N' Roses nu va fi cu nimic mai diferit față de cel întâmplat în urmă cu doi ani tot la Romexpo. Auzisem zvonurile care spuneau că vor cânta trei ore, dar cert este că după concertul Evanescence ne-am căutat un colț cu umbră să stăm la povești până va urca Axl pe scenă. În 2010 au întârziat în jur de două ore, iar experiența ne spunea că alegerea era una corectă.

GN'R în concert la București

GN'R în concert la București

Vezi mai multe poze de la concertul Guns N'Roses - 2012

Spre surprinderea tuturor însă, la aproape 25 de minute după ora 20:00 la care era programat concertul GN'R, am început să auzim muzică de pe scenă. A trebuit să vedem cu ochii noștri, ne-am dus repede la scenă și într-adevăr acolo era toată trupa și ascultam Chinese Democracy. Ne-am dezmeticit repede și am putut să ne bucurăm de un Axl Rose energic, care dansa și se unduia cu mișcările lui caracteristice pe Welcome to the Jungle. Aproape de finalul piesei, Axl Roses a desprins microfonul, aruncând stativul în spate printre instrumentiști.

Axl Rose in concert la Rock the City 2012

Axl Rose in concert la Rock the City 2012 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Spectacolul a continuat tare și cu la fel de multă mișcare. Din când în când, de pe scenă au fost lansate mici focuri de artificii în ritm cu muzica. Pe Live and Let Die au fost pornite și două aruncătoare de flăcări. Primul solo de chitară i-a prilejuit o pauză solistului Axl. Fiecare membru al trupei a avut pe parcursul show-ului câte un moment propriu. Chiar și Axl a avut un moment de pian pe November Rain. Toată lumea afirmă la unison că formula GN'R reunește niște muzicieni foarte buni, cei trei chitariști veniți în locul lui Slash prestează foarte bine pe scenă și pentru un show de trei ore se pare că frontman-ul a avut nevoie de susținerea lor.

DJ Ashba și Guns N' Roses la Rock the City 2012

DJ Ashba unul din chitariștii foarte buni nou veniți în Guns N' Roses la Rock the City 2012

Pe măsură ce trecea timpul, apreciam și că Axl Rose a renunțat la obiceiul de a-și schimba outfit-urile și sacourile pe care le-a etalat cu doi ani în urmă și că petrecea mai mult timp concentrându-se la concert. N-a trecut mult de la acest gând că Axl a și fugit în spate și s-a întors cu un sacou alb pentru piesa Don't Cry, iar imediat după aceea s-a îmbrăcat complet în negru pentru Civil War.

Comunicarea cu publicul a fost minimală. Prima adresare către public a lui Axl a părut una de umplutură - „It's good to be back. Just waiting for some frequencies...”. A doua intervenție a adus o notă personală înainte de piesa I Used To Love Her despre care Axl ne-a spus că este „a romantic song, very special to me”.

Axl în deschiderea concertului GN'R de la București, 1 iulie 2012

Axl în deschiderea concertului GN'R de la București, 1 iulie 2012 │ FOTO: Ionut Paraschiv / InfoMusic.ro

Spectacolul Guns a durat puțin peste trei ore și cu toate că multă lume se retrăgea spre ieșire înainte de final, mulți fani au rămas până la ultima notă. Comentarii despre public ar fi multe de făcut. Am văzut foarte multe pălării înalte și tricouri cu Slash, despre care sper că toată lumea înțelege că nu mai poate avea niciun viitor alături de Axl. Dacă vestimentaţia ar fi fost un soi de protest, de ce au mai plătit biletele la concert? Pe Don't Cry și November Rain am văzut ridicându-se brusc multe ecrane luminoase de la telefoane și aparate foto. Mă gândeam cât de drăguț că lumea încă mai are obiceiul ca pe piesele lente să participe la show, chit că au renunțat la brichete pentru telefoane. Apoi mi-am dat seama că toate luminile sunt îndreptate spre mine, iar toți fanii care „participau la spectacol” făceau, de fapt, înregistrări video de slabă calitate la care nu se vor mai uita niciodată. Ajunsesem să mă întreb dacă mulți dintre cei prezenți au stat vreodată să digere piesele GN'R. Foarte multe cupluri dansau tête-à-tête pe cele două balade menționate mai sus care, în fond, sunt despre despărțiri și relații nefericite.

VIDEO Guns N' Roses - Don't Cry

Show-ul s-a încheiat cu Patience și Paradise City acompaniate de un foc de artificii și de o mare revărsare de confetti. „Awesome night. We wanna come back soon. Thank you, Romania!” și Axl a părăsit scena împreună cu brigada sa de instrumentiști.

Axl Roses, într-o formă bună în concertul de la Rock The City 2012, București

Axl Roses, într-o formă bună în concertul de la Rock The City 2012, București

Vezi mai multe poze de la concertul Guns N'Roses - 2012

Concertul ce a închis Rock the City 2012 a fost de departe mai bun decât cel din 2010. Nu numai pentru că a durat mai mult și a început cu o întârziere rezonabilă, dar Axl a fost mai bun, iar sonorizarea chiar a fost OK. Din păcate, nici Axl nu este imun la îmbătrânire, iar acest lucru este vizibil atât fizic, cât și din punct de vedere vocal. Ultimele piese nu mai sunau deloc cu ceea ce cunoșteam, iar legenda vie își pierdea suflul în mod clar. Îmi pare rău că nu am prins un concert Guns N' Roses pe vremea când puteau ridica stadioane întregi și pe vremea când răsturnau clasamentele, dar ca și în cazul altor trupe din cadrul festivalului de la Romexpo, trebuie să apreciem că am văzut în carne și oase niște legende rock cântând live muzica ce a scris istorie rock.

Muzică nouă

Guns N' Roses a lansat piesa "The General", cu o chitară delicioasă

Guns N' Roses tocmai a lansat o piesă nouă, "The General", care sună teribil de mult a început de ani '90. Track-ul a debutat prin Geffen Records și este un B Side de pe single-ul în ediție limitată "Perhaps", care a sosit pe vinil de 7 inch.

Publicat

pe

Coperta Single Guns N Roses The General
Coperta Single Guns N Roses The General │ FOTO: Guns N Roses

Guns N' Roses cântase deja live în premieră acest track pe 2 noiembrie 2023, în cadrul Hollywood Bowl in Los Angeles. Melodia a fost prezentată de către solistul Axl Rose drept "o piesă care nu a mai fost interpretată și ar putea fi foarte interesantă". Ca și "Perhaps", "The General" a fost compusă în cadrul sesiunii nesfârșite "Chinese Democracy".

Imediat peste TOOL și al său "Fear Inoculum", așteptat 13 ani există "Chinese Democracy", poate albumul cu cea mai lungă așteptare din istorie. Între "The Spaghetti Incident" din 1993 și "Chinese Democracy" au trecut nu mai puțin de 15 ani.

S-a vorbit despre acest single în cadrul unor interviuri acordate de toboșarul GNR Bryan "Brain Mantia", care a scris unele dintre melodii și le-a dat numele. A colaborat cu fostul solist Skid Row Sebastian Bach la ele. În 2008, pe când acorda un interviu celor de la Rolling Stone, Sebastian a spus că Axl a descris "The General" ca "o melodie lentă, care toacă sunetele". Era considerată un soi de sequel pentru "Estranged", melodie de pe "Use Your Illussion II".

Bach spunea și că e "The General" este una dintre piesele sale preferate și una dintre cele mai metal piese pe care îl auzise pe Axl cântând-o. Mai ales că trebuia să înalțe mult vocea și să atace agresiv track-ul. Ultimii 3 ani au fost generoși cu fanii Guns N' Roses, care au avut parte de single-uri noi, precum "Hard Skool", "Absurd", "Perhaps".

Noi i-am văzut pe Axl, Slash and co pe Arena Națională în vara lui 2023, pentru 3 ore de transpirație și travaliu și o surpriză plăcută per total. Părerile despre sonorizare au fost împărțite, dar efortul nu-l ia nimeni muzicienilor.

Citește în continuare

Trending